НОВИНИ

"Българската Коледа" помага на 15-годишния Ивайло с детска церебрална парализа

bnt avatar logo
от БНТ
21:20, 15.12.2022
Чете се за: 03:07 мин.
Общество
Слушай новината

Пандемията ограничи достъпа на децата с детска церебрална парализа до рехабилитация, която за тях е жизнено важна.

Точно тогава родителите на Ивайло Миленков от град Септември виждат изход в упражненията, които рехабилитаторът Христо Спасов показва и споделя в социалните мрежи. Преди година започват да се виждат и в кабинета му в Пловдив, благодарение на средствата, които семейството получава от кампанията "Българската Коледа".

Всеки час при рехабилитатора започва с разтягане на мускулите и завършва с ходене на пътека. Когато влизат за първи път в кабинета, момчето е доста ограничено в движенията си, а ръцете му са слаби.

"Тези деца, които ходят с помощни средства, трябва да имат силни ръце. Той страхотно се справя според мен", казва рехабилитаторката Шенгюл Хасан.

Ивайло се ражда в седмия месец с детска церебрална парализа. Благодарение на семейството и на специалисти, които се грижат за него, той става все по-уверен. Ходи на училище в Септември, а пътуванията до Пловдив за среща с рехабилитаторите Шенгюл и Христо са му любими.

За много родители рехабилитацията е скъпоструващ лукс.

"Тя трябва да стане по-достъпна и децата да могат да получават тези грижи. Сега по най-новите класификации церебралната парализа е състояние, не е заболяване и ние трябва да направим така, че детето да може според възможностите му да се обслужва самичко - както вкъщи, така и навън", обясни рехабилитаторът Христо Спасов.

Затова майката на Иво решава да кандидатства за подпомагане от кампанията Българската Коледа. Два пъти в седмицата пътуват до Пловдив. С всяко посещение резултатите стават все по-видими.

"Научи много нови неща, като например да си обува обувките примерно, което за тях е много трудно. Следващата задача е да се научи да си облича якето сам", разказва майката Венелина Бошева.

"Отчетохме голямо постижение в неговата походка с помощно средство, понеже той не може да ходи сам, с бастунчета стойката е изправена, също неговата мотивация се подобри - да повишава желанието си да преодолява трудности", обяснява Христо Спасов.

Днес Ивайло има рожден ден, става на 15 години. Иска рокаджийска торта, защото любимата му група е AC/DC. И като един истински рокаджия с бунтарски дух продължава напред.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Боряна Калейн ще играе съчетание с обръч на музика, композирана специално за нея
Боряна Калейн ще играе съчетание с обръч на музика, композирана специално за нея
Щангистът Христо Христов е Спортист на Варна за 2022 година
Щангистът Христо Христов е Спортист на Варна за 2022 година