НОВИНИ

Сигналът срещу председателя на българския клуб в Битоля е внесен от политически лидер в РСМ

Александър Марков
от Александър Марков
16:00, 16.12.2022
Чете се за: 01:45 мин.
По света
Слушай новината

Председателят на Българския културен клуб "Иван Михайлов" в Битоля Любчо Георгиевски е бил разпитан в прокуратурата в града.

Георгиевски беше призован, за да даде обяснения по сигнал в расизъм и ксенофобия, внесени срещу него и културния клуб от крайнолявата, радикална и проруска партия "Левица" и нейния председател Димитър Апасиев.

Разпитът е продължил почти един час, като на излизане адвокатът на Георгиевски Насер Рауфи е заявил, че няма повдигнато обвинение към Георгиевски.

Рауфи обясни, че са били повикани по разследване за разпространение на расизъм и ксенофобия, като, по думите му, производството се основава на исторически цитати, информация за исторически личности и цитати от Иван Михайлов.

Самият Георгиевски посочи, че на Фейсбук и уеб страницата на клуба няма нищо, което е против народа в Република Северна Македония и че е абсурдно да то обвиняват в ксенофобия и расизъм, след като срещу българските клубове се стреля, биват палени и нападани.

Специално приети промени в два закона в Скопие ще доведат до затваряне на клубовете "Иван Михайлов" в Битоля и "Цар Борис Трети" в Охрид, като, според властите в югозападната ни съседка, те разпространяват омраза и разделение на база на национална и етническа основа.

Снимки: tribuna.mk

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът остави за постоянно в ареста мъжа, пребил съпругата си в Пловдив
Съдът остави за постоянно в ареста мъжа, пребил съпругата си в Пловдив
22 двойки от четири държави ще участват в МТ по спортна гимнастика „Велик Капсъзов“
22 двойки от четири държави ще участват в МТ по спортна гимнастика „Велик Капсъзов“