НОВИНИ

Говорител на ЕК: Сътрудничим си с България и ѝ помагаме в опазването на външната граница на ЕС

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:52, 16.12.2022
Чете се за: 02:17 мин.
По света
Слушай новината

Европейската комисия си сътрудничи с България и ѝ помага в опазването на външната граница на ЕС. Това каза в отговор на БНТ в Брюксел говорител на институцията. Вчера по време на срещата на върха канцлерът на Австрия Карл Нехамер прикани Еврокомисията да предостави 2 милиарда евро на България, за да дострои и укрепи оградата си по границата с Турция.

Политиката на Еврокомисията обаче е да не финансира построяването на преградни съоръжения по границите. Нашата позиция за това е добре позната, каза говорителят за БНТ, но припомни, че България получава друга финансова подкрепа за опазването на външните граници на ЕС и сама трябва са прецени с какви средства на наблюдение и контрол може най-добре да прави това.

"Когато говорим за подкрепата за България - нека ви припомня няколко неща - първо, Фронтекст е в България с екипировка и 137 служители, това е първо. Второ, за България има определени 205 милиона евро от новите фондове за вътрешни работи и тези пари ще използват за оборудване за наблюдение на границата и обучение, това допринася за засилването на способностите на България. И накрая, да не забравяме, че защитата на българската границата или управлението на границата не се случва само в България, а зависи и от това какво правим по отношение на целия маршрут. И в този контекст нека ви припомня, че ЕК одобри 225 милиона евро пакет за подобряване на контрола на източната граница с Турция. Така че ние помагаме на България да управлява границата си. Вярно е, че имаме много добре позната позиция за финансирането на построяването на огради, но ние сме в сътрудничество в България, за да сме сигурни, че страната си върши работата добре", заяви Ерик Мамер - говорител на Европейската комисия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Христо Стоичков: Очаквам Аржентина да стане световен шампион
Христо Стоичков: Очаквам Аржентина да стане световен шампион
Стоичков: Емоциите около световното не могат да спрат тъгата от кончината на Михайлович
Стоичков: Емоциите около световното не могат да спрат тъгата от кончината на Михайлович