НОВИНИ

Балетът на Старозагорската опера с престижно турне в Германия и Нидерландия

Миглена Стойчева
от Миглена Стойчева
18:36, 16.12.2022
Чете се за: 03:02 мин.
Още
Слушай новината

За близо два месеца българските танцьори ще покажат 40 спектакъла на едни от най-престижните сцени в двете държави. Така артистите стават част от голямата коледна традиция през декември, която просто не е изпълнена докрай, ако по празниците семействата не гледат "Лешникотрошачката" или "Лебедово езеро".

Само седмица след като Нидерландия наложи вето на България за влизането ѝ в Шенген, 100 български балетни артисти и музиканти изправят на крака публиката в Ротердам. Защото българското изкуство отдавна няма нужда от специална виза, за да покорява публиката в Европа. Доказва го балетът на Стара Загора, който вече налага себе си не като национална, а като международна марка на световната балетна сцена. Но и в този пробив има доза политика.

"Липсата на руските балетни компании в света отвори пазара невероятно, но както знаем пазарната икономика има своите правила, представянето на една трупа е свързано с нивото и с авторитета на агенцията, която представя тази компания. Това е пак въпрос на качество т.е. те търсят и намират най-доброто качество, което може да ги представи в Европа на тези сцени", коментира Силвия Томова – артистичен директор на балета на Държавна опера – Стара Загора.

Агенцията, която кани българските артисти, вече над 20 години неизменно представя спектакли на "Лешникотрошачката" и "Лебедово езеро" по Коледа на огромния белгийски, немски и холандски пазар. Да се задържиш толкова дълго в тази орбита е просто невъзможно без висок критерий при избора на балетните трупи.

"Театрите ме познават с тези спектакли, така че по някакъв начин не беше сложно, но тук идва момента да убедиш публиката, че качеството отново ще е толкова добро, колкото е било преди. Когато става дума за нивото на спектаклите, за качеството на спектаклите, мисля, че балетът на Стара Загора не е по-малко добър от много руски трупи. Със сигурност не", заяви Стефан Брюйн от импресарска агенция "Рут де Граф и Стефан Брюйн".

А изкуството на българските артисти e убедително. Разбираме го по възторжените аплаузи на холандците, които имат славата на трудна и резервирана публика.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стоичков: Емоциите около световното не могат да спрат тъгата от кончината на Михайлович
Стоичков: Емоциите около световното не могат да спрат тъгата от кончината на Михайлович
Владимир Зографски преодоля квалификациите на Световната купа по ски скок в Енгелберг
Владимир Зографски преодоля квалификациите на Световната купа по ски скок в Енгелберг