НОВИНИ

Разследват паравоенна организация у нас за престъпление срещу държавата (ОБЗОР)

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
19:50, 16.12.2022
Чете се за: 05:45 мин.
У нас
Слушай новината

ДАНС проверява дейността на Военен съюз - Българско народно опълчение "Шипка". Главният прокурор я определи като притеснителна за националната сигурност и заподозря, че е свързана с Русия. Лидерът на организацията Владимир Русев каза пред БНТ, че не са финансирани от чужда държава и непрекъснато са обект на проверки, които не са доказали нищо.

Българско народно опълчение "Шипка" е обект на проверка за евентуално извършени престъпления против републиката.

"Става въпрос за предположение за евентуална дейност, която противоречи на българското законодателство и Конституция, и която защитава евентуално чужди национални интереси", заяви главният прокурор Иван Гешев.

Иван Гешев заяви, че сдружението е проверявано и по време на мандата на Сотир Цацаров и вече е имало искане за заличаване на регистрацията му. Според Гешев дейността на БНО "Шипка" е притеснителна за националната сигурност.

"Ние няма да допуснем зловредно руско влияние в България, което вреди не само на нашия интерес, а и на този на евроатлантическите ни партньори”, каза Иван Гешев.

БНО "Шипка" е част от "Войнски съюз – Васил Левски". От материалите, публикувани в социалните мрежи става ясно, че двете организации поддържат проруска риторика и провеждат учения с оръжие на своите симпатизанти. Справка в интернет показва, че БНО Шипка се представлява от Владимир Русев, който от години разпространява видеа с конспиративни теории срещу НАТО и ЕС. По време на пандемията Русев се обявява и срещу ваксинацията.

Русев заяви, че научава от медиите за проверката и допълни, че съюзът е регистриран като НПО. Основната му цел била да отстоява правата и социалните дейности на бивши настоящи военни и полицаи. От БНО "Шипка" обясняват кадрите, на които се виждат оръжия и практикуване на бойни спортове, като курсове по оцеляване. Там организацията раздава и информационни материали.

"На тези занятия, които провеждаме на населението, за да го подготвим, ако евентуално има въоръжена агресия срещу страната, бедствие, да може спешно да бъде мобилизирано и да участва, ние раздаваме на всички участници тези документи", каза Владимир Русев, член на УС БНО "Шипка".

Според Русев става въпрос за еърсофт оръжия, които се използват за симулация.

"След което следва привикване на всички, които са участвали. Започват разпити дали подготвят преврат , ама искат ли да участват и прочие. Това са 15 години, в които се подават такива сигнали. "Искано е и закриването ни от БХК и ,,Отворено общество". За тези години сме имали многократни обиски. Над 40 ревизии и нищо не успяха да изровят", заяви Владимир Русев, член на УС БНО "Шипка".

От сдружението отричат да са паравоенна организация, която получава финансиране от други държави.

Сдружението попада в полезрението на експертите по сигурност при анализ на рисковете от десен радикализъм в Югоизточна Европа, казва председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов.

"За БНО Шипка знаем, че имат връзки с немски, британски организации, както и с лица и организации от Русия, откъдето са получавали помощ при обучението. Знаем за лице, което е било в руските специални служби, което и пристигало в България за подпомагане на тренировъчната дейност. Знаем за британски лица, които са подпомагали чрез дарения на униформи и други материални средства, а като цяло финансирането се набира от различни източници, включително и членски внос", заяви Йордан Божилов - председател на Софийския форум за сигурност.

Изследване на германското вътрешно министерство показва, че престъпленията базирани на десни идеологии, гравигиращи около фашизма и религиозната нетърпимост, се увеличават. Данните показват, че в последно време все повече млади хора са привлечени към подобни организации.

"Не изключвам във връзка с кризата в Украйна да се активизират крайно десни организации такива, които симпатизират на Русия на Путин. Ето защо е важно да имаме много добра превенция и анализ на ситуацията. Да се работи с младите хора", заяви Йордан Божилов.

Името на БНО "Шипка" нашумя през лятото на 2016 година, когато симпатизанти на организацията нанесоха побой в Бургас на протестиращи срещу посещението на близкия до Путин мотористки клуб "Нощните вълци". Три години по-късно Бургаският окръжен съд осъди трима души за побоя.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илиана Раева: Художествената гимнастика е най-успешният и проспериращ спорт в България
Илиана Раева: Художествената гимнастика е най-успешният и проспериращ спорт в България
Започна разследване на инцидента с взривилия се подарък в полската полиция
Започна разследване на инцидента с взривилия се подарък в полската полиция