НОВИНИ

Колко и какви ще са паралелките за седмокласниците в столицата?

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:33, 16.12.2022
Чете се за: 04:12 мин.
Още
Слушай новината

Повече ще са тази година паралелките в столичните гимназии след 7-и клас, но и випускът тази година е по-голям. Така че се очаква засилена конкуренция за най-желаните гимназии. В същото време расте броят на STEM паралелките за сметка на останалите.

За 440 паралелки в профилираните и професионалните гимназии в столицата ще могат да кандидатстват тази година седмокласниците. Миналата година паралелките бяха 417.

"Випускът е по-голям, тази година около 1000 седмокласници има повече в сравнение с миналата година", заяви Ваня Станчева, РУО-София.

Миналата година балът беше много висок и борбата за най-желаните гимназии беше много оспорвана. Очаква се това да се случи и тази година. В същото време през последните две години нараства броят на паралелките със STEM профил. Или това са софтуерни и хардуерни науки, математика, природни науки, предприемачество. Тази година това ще са половината от всички паралелки. Политиката на просветното министерство е децата да се насочват в тази посока.

"За в бъдеще би повлияло изключително положително да кажем дори на икономиката на България, защото имаме нужда от техничари, от хора на науката, на точните науки. От лекари? Разбира се и от лекари", заяви Ваня Станчева, РУО-София.

В момента всяко училище в столицата има поне по една STEM паралелка. В първата година от увеличения STEM прием директорите се колебаели, но после заявили по още една паралелка. Така е и в столичното 134-то училище. Въпреки че то е чуждоезиково, тук от общо трите паралелки две са STEM. Едната - с информатика, другата - с химия и биология.

"Избрах тази паралелка, защото съм заинтересувана в науките биология и химия и смятам, че училището ще ми даде един успешен старт за бъдещата ми кариера като успешен практикуващ лекар", каза Никол Богданова, 8-и клас, "Природни науки".

"Избрах точно този профил, защото в бъдеще искам да се занимавам с програмиране на игри и ми трябва начало, за да започна с това", заяви Калоян Иванов, 11-и клас, "Информационни технологии".

"Аз искам да стана един лаборант", каза Иван Петрунов, 8-и клас, "Природни науки".

Тук обаче няма да се разкриват още STEM паралелки. Причината - липса на учители.

"Учители по математика и информационни технологии изключително трудно се намират в образователната система. Предстои това да се случи и със специалстите в областта на природните науки. Следователно рано или късно това ще се превърне в проблем на национално ниво", заяви Весела Палдъмова, директор на 134-то СУ.

Засега проблемът няма решение. Колкото до STEM профилирането, от Регионалното управление по образованието уверяват родителите, които се притесняват, че дори и в STEM паралелка учениците изучават интензивно чужди езици.

"Език може да се учи навсякъде, но тясната специализация по някоя професия или съответно профил е нещото, което е плюс за всеки ученик", заяви Ваня Станчева, РУО-София.

Останалите 50% от паралелките в столицата ще са езикови, хуманитарни, икономически, свързани с обществените науки, изкуствата и спорта.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сезонът на мръсния въздух: Не бяха отчетени повишени нива на замърсяване в София
Сезонът на мръсния въздух: Не бяха отчетени повишени нива на замърсяване в София
Янаки Милев се класира за първия в кариерата си полуфинал в турнирите от сериите "Фючърс"
Янаки Милев се класира за първия в кариерата си полуфинал в турнирите от сериите "Фючърс"