НОВИНИ

Проучване: 40% от българите ще заделят от 200 до 400 лв. за коледни покупки

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:53, 16.12.2022
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Българите ограничават разходите за екскурзии, ресторанти, покупка на мебели, домакински уреди и мебели за Коледа. Въпреки инфлацията и растящите цени 70% от българите няма да се откажат от традиционното пазаруване на храни, напитки и подаръци за Коледа. Повечето хора изчакват промоциите за празника. Това показват данните от онлайн проучване седмица преди Коледа.

Около 40% от анкетираните са заявили, че ще заделят между 200 и 400 лева за коледни покупки. Под 200 лева ще похарчат около 30%. Бюджетът за коледното пазаруване на повече от половината българи е като миналогодишния. Едва 12% са заявили, че ще заделят повече, а около 31 процента ще похарчат по-малко в сравнение с 2021 г.

Стрея Пунчева вече е купила почти всичко за Коледа. Похарчила е малко повече в сравнение с миналата година. По-високите цени не са повлияли на избора ѝ. При Иван обаче поскъпването на живота през последната година се е отразило и на бюджета за коледни подаръци. Въпреки това той ще зарадва всичките си близки с коледни подаръци.

Над 20% от участниците в онлайн прочуване обаче са заявили, че заради ограничения бюджет ще купят подаръци за по-малко хора. А около 37% са намерили друг вариант да компенсират по-високите разходи за коледни покупки.

"Ще гледат да намалят стойността - единичната стойност на всеки един подарък и промоцията ще е водещият фактор при вземане на решение дали да купим това или да го отложим", обясни Кристина Милкова - директор на компания за дигитален маркетинг.

Храна, напитки, дрехи, обувки, парфюми, играчки са в списъка със задължителни коледни покупки на българския потребител. Освен разходите за декемврийските празници домакинствата трябва да планират и плащанията, които идват в началото на всяка година.

"Данъци, застраховки и други подобни неща. И те ще изискват средства и за съжаление тази година ще изискват повече средства", посочи Иван Стойков - финансов анализатор.

Съветът към хората, които не са планирали тези разходи през годината, е да ограничат харчовете за коледно пазаруване. Вариантите са заем от приятел, банка, кредитна карта или бърз кредит. Интересът към бързите заеми традиционно се увеличава в края на годината.

"Нефинансовите банкови институции понякога имат някакви такси, които правят така, че изплащането на тези кредити да бъде малко по-скъпо от тези 50%, които регулацията позволява. Хората нека внимателно да четат условията, за да не бъдат изненадани неприятно", препоръчва кредитният консултант Николай Устамитев.

Експертите съветват, ако се налага да вземете бърз кредит изчислете добре дали ще можете да плащате вноските.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проблем с билетите за предстоящия финал между Аржентина и Франция
Проблем с билетите за предстоящия финал между Аржентина и Франция
ЦСКА победи Славия и оглави класирането на волейболното първенство
ЦСКА победи Славия и оглави класирането на волейболното първенство