Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Николай Денков в "Панорама": Ако кабинетът е без подкрепа, няма смисъл да го вкарваме в НС, но ще опитаме

bnt avatar logo
от БНТ
21:17, 16.12.2022
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Слушай новината

Опитваме се от една страна да направим правителство, което да се обедини около общи цели и задачи, от друга страна даваме и знак според нас как би трябвало да се подходи - с общ разговор на масата. Това заяви в "Панорама" кандидат-премиерът на "Продължаваме Промяната" акад. Николай Денков.

От думите му стана ясно, че не е сигурно дали кабинетът на ПП ще бъде предложен за гласуване в парламента:

"Целта на сглобяването на един кабинет е да мине през НС и да може да си свърши работата, но каква е работата, която може да обедини политическите партии, предстои да обсъждаме. Ако няма подкрепа и се види, че няма шанс, какъв е смисълът да го вкарваме за обсъждане? Най-добросъвестно обаче ще се опитаме да изградим някаква степен на доверие, която да ни даде шанс да минем през Народното събрание".

За да може да се управлява, трябва да има някакво взаимно доверие, каквото липсваше за кабинета "Габровски", посочи Денков. Причините са, че не е било ясно кой действително ще взима решенията, че кабинетът бе анонсиран като експертен, а не се е оказало точно така и на последно място - недостатъчната подкрепа.

"Аз знам, че ние също стартираме с дефицит на доверие, затова и този нов формат до голяма степен повтаря това, което направихме успешно миналата година, за да сглобим кабинет при трудни обстоятелства".

Акад. Денков не вярва във формулата на неутрален експертен кабинет и припомни, че и двата такива в най-новата ни история не са завършили добре.

"Всеки един кабинет трябва да има политическа подкрепа и няма кой да я носи по-добре от лидерите на партиите. От самото начало да кажем, че тези хора няма да участват, не е нормално".

Денков не е изненадан от това, че "Възраждане" не са се появили на днешната среща между партиите в НС, според него те имат друга ценностна система. Каза още, че е оставил вратата отворена за ГЕРБ и ДПС, а решението колко време да седят на срещата е тяхно.

Той коментира и участията си в правителства на ГЕРБ.

"През последните дни доста често трябваше да отговарям на въпроса "Вие експерт на ГЕРБ ли сте?" и в шеговита форма казах: "Аз съм експерт на Софийския университет и на българската физико-химична научна школа". Бях поканен 2014 г. в служебен кабинет на президента Плевнелиев и там влязох като учен с опит в научни програми. Тогава работихме заедно с г-н Дончев (също гост в "Панорама" - бел. ред)".

Заяви, че никога не е членувал в ГЕРБ, а през 2016 година е подал оставка като заместник-министър от кабинета "Борисов" 3 по същите причини като Христо Иванов (тогава правосъден министър - бел. ред.) Посочи, че оттогава е канен в няколко служебни кабинета, но не е имал други партийни ангажименти, освен с "Продължаваме промяната", на която е съучредител.

"Моята задача е да подпомогна за навлизането на науката и на учените при вземането на решения в България", коментира акад. Денков.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Панорама"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-успешният боксов клуб у нас Локомотив София закри сезон 2022
Най-успешният боксов клуб у нас Локомотив София закри сезон 2022
Проблем с билетите за предстоящия финал между Аржентина и Франция
Проблем с билетите за предстоящия финал между Аржентина и Франция