НОВИНИ

България е последна по цената на труда в Европа

скандала парите свали доверието кмета красно село
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
21:30, 04.05.2021
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Слушай новината

Средно за Европа разходите за труд (работна заплата плюс осигуровки) възлизат на 28 евро за час положен труд. Техният размер се формира от брутната заплата и допълнителни отчисления, като например социалните осигуровки.

България в дъното на таблицата.

Най-висока е цената на труда в Дания - 46,90 евро за отработен час, а най-ниска в България – 6,40 евро, сочат данните на Федералната статистическа служба "Дестатис". В долната част на класацията са няколко постсоциалистически държави, в които почасовите разходи за труд са около десет евро – Хърватия, Унгария, Полша и Литва. Предпоследна е Румъния със среден разход за труд на час от 7,70 евро.

Ако вземем само промишления сектор, разходите за труд във Федералната република са сред най-високите в Европейсия съюз – 41,60 евро за час. Това поставя Германия на трето място в ЕС по този показател след Дания и Белгия. А ако към промишления сектор прибавим сферата на услугите, Германия се оказва на седмо място с 36,70 евро разход за час труд.

В Германия през 2020 година работодателите са плащали върху 100 евро брутно възнаграждение допълнително средно по 27 евро. Това е под средното за Европа (32 евро) и значително по-малко от заемащата първо място по този показател Швеция, където на 100 евро брутна заплата се плащат по 47 евро допълнително от работодателите. В това отношение Германия фигурира на 12-о място в Европа.

В Германия отражение върху размера на допълнителните плащания в последно време дадоха правителствените помощи, отпуснати във връзка с пандемията – съкратеното работно време, субсидиите и данъчните облекчения.

"Когато тези плащания нарастват, респективно намаляват допълнителните разходи за труд по линия на работодателите", посочват от Федералната статистическа служба.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски поведе в полуфиналната серия срещу Балкан
Левски поведе в полуфиналната серия срещу Балкан
Денят ще е слънчев, но на отделни места може да превали
Денят ще е слънчев, но на отделни места може да превали