НОВИНИ

България и Европейската космическа агенция подписаха Споразумение за европейска кооперираща държава

българия европейската космическа агенция подписаха споразумение европейска кооперираща държава
bnt avatar logo
от БНТ
10:12, 16.02.2022
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер и генералният директор на Европейската космическа агенция подписаха Споразумение за европейска кооперираща държава. По този начин български фирми и научноизследователски организации ще могат да участват в процедури за подбор и да реализират своите проекти с космическо приложение.

Това Споразумение е символ на нарасналия интерес и ангажираност на България да продължи сътрудничеството си с Европейската космическа агенция /ЕКА/ и да осигури условия за постигане на завишените си амбиции за развитие на космическата си индустрия и участие в инициативите на ЕКА. Това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, който заедно с генералния директор на Европейската космическа агенция Йозеф Ашбахер подписаха в Тулуза ново разширено Споразумение за европейска кооперираща държава между България и агенцията.

Споразумението дава възможност на български фирми и научноизследователски организации да участват в процедури за подбор и да реализират своите проекти с космическо приложение. То предвижда изпълнение на План за Европейска кооперираща държава, чиято цел е да повиши готовността на българския космически сектор за пълноценно участие в програмите на ЕКА при бъдещо пълноправно членство на страната ни в агенцията.

Генералният директор на ЕКА Йозеф Ашбахер изтъкна, че за него е голямо удоволствие да подпише Споразумението за България като Европейска кооперираща държава.

Министър Лорер посочи, че очаква сътрудничеството да се задълбочи, като бъдат договорени по-ефективни и разширени възможности за изпълнение на проекти от взаимен интерес в областта на научно-приложните изследвания и високотехнологични продукти и услуги.

По думите му сътрудничеството с ЕКА е от изключително значение за България. То допринася и за повишаване качеството и конкурентоспособността на научноизследователския и технологичен сектор, както и за по-голяма видимост на българските иновативни компании.

Министърът на иновациите и растежа подчерта, че все повече сектори са вдъхновени от космическия потенциал и по-специално от космическите технологиите и ги пренасят в други области, включително за разработване на иновативни бизнес модели, инвестиции и растеж.

Споразумението осигурява достъп до младежките програми на ЕКА за магистри и стипендианти, както и възможност за участие във взаимния обмен на експерти, научна и техническа информация, данни и стоки от взаимен интерес, в областта на космическата наука, технологиите и приложенията.

Продължава съвместната работа между България и ЕКА за развитие на устойчивостта и конкурентоспособността на българските предприятия в космическият сектор, както и за съхраняване на научния потенциал.

Договореното в Споразумението отразява амбициите на България за активизиране на космическите дейности, изграждане на устойчиви и конкурентоспособни космически сектор и наука и активно участие в европейските инициативи и програми в областта на космоса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Кирил Петков обясни защо трябва да има актуализация на бюджета на шестия месец
Премиерът Кирил Петков обясни защо трябва да има актуализация на бюджета на шестия месец
Над 330 лекарства липсват в аптеките, сигнализират от Асоциацията на собствениците
Над 330 лекарства липсват в аптеките, сигнализират от Асоциацията на собствениците