НОВИНИ

България и Германия подписаха декларация за сътрудничество в енергетиката

Владимир Маблинов - енергетика
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
16:49, 08.09.2024
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

Министърът на енергетиката Владимир Малинов и министърът на икономиката и климатичните действия на Германия Роберт Хабек подписаха в Солун декларация за сътрудничество в енергетиката.

"Очертахме нови перспективи пред традиционно добрите отношения между България и Германия в енергетиката. Ще разширим партньорството си в сферите на водородните технологии, възобновяемата енергия, зеления преход, енергийните коридори, диверсификацията на доставките и други", коментира министърът на енергетиката Владимир Малинов

Документът се подписа в рамките на второто издание на енергийния форум „Диалог за енергийното бъдеще в Европа, Близкия изток и Северна Африка (MEFED) – фокус върху енергийната инфраструктура“, който се проведе днес в Солун. Декларацията е стъпка напред в развитието на взаимоизгодните контакти между България и Германия в областта на енергетиката, подчертаха по време на двустранната среща преди подписването двамата министри.

Владимир Малинов подчерта активната роля на страната ни в Югоизточна Европа за постигане на диверсификация на енергийните доставки в условията на променената геополитическа ситуация, както и за формирането на нови енергийни коридори, гарантиращи сигурност на системите и ресурсна независимост.

По време на международния форум в Солун министър Малинов проведе двустранна среща и с министъра на околната среда и енергетиката на Република Гърция Теодорос Скилакакис. Двамата обсъдиха стратегическото значение на българо-гръцкото сътрудничество за енергийната сигурност на европейския континент. Ключова роля заема вече изграденият терминал за втечнен природен газ до Александруполис. След предстоящото му въвеждане в търговска експлоатация от 1-ви октомври, съоръжението ще осигури на европейските потребители допълнителни количества природен газ от сигурни източници на конкурентни цени.

Сред темите на разговора бе ръстът на цените на електроенергията в региона на Югоизточна Европа. Министрите Малинов и Скилакакис се обединиха около това България, Гърция и Румъния да предприемат общи мерки с цел защита на потребителите и бизнеса в региона. Двамата дискутираха и нарастващата необходимост от подпомагане на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната й инфраструктура с оглед на предстоящия зимен сезон.

В Солун министър Малинов разговаря и с Абдула Ахмед Балалаа, помощник-министър по въпроси на енергетиката и устойчивостта в Министерството на външните работи на Обединените арабски емирства. Като важен транзитен център на енергийните потоци от Централна Азия и Близкия Изток към Европа, България е за засилване на диалога между страните производители, транзитните страни и страните потребители на енергийни ресурси, изтъкна Малинов пред колегата си.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Баскетболната националка Борислава Христова записа първи минути с новия си тим Жирона
Баскетболната националка Борислава Христова записа първи минути с новия си тим Жирона