НОВИНИ

България иска ЕС да полага допълнителни усилия срещу псевдонаучните новини

българия иска полага допълнителни усилия псевдонаучните новини
bnt avatar logo
от БНТ
18:50, 20.01.2022
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

Висшите училища и научните организации, местните и националните власти трябва да полагат допълнителни усилия за подобряване на научната комуникация и борбата с фалшивите новини и дезинформацията, базирана на псевдонауката. Това е един от акцентите в позицията, с която България ще участва в Неформалната среща на министрите на висшето образование, научните изследвания и иновациите на 24 и 25 януари 2022 г. в Париж, Франция.

Друг важен акцент в позицията, одобрена от правителството, е насърчаването и сътрудничеството на висшите училища с научни организации из цяла Европа и внедряването на новите знания и иновации в образователните програми.

На неформалната среща ще бъде представена информация за създаването на Научноизследователски институт в областта на компютърните науки в България, определянето на българските висши училища с най-висок научен капацитет като „изследователски“ и очакваната за тях подкрепа по изпълнение на стратегически научноизследователски и иновационни програми (Strategic R&I Agenda) чрез Плана за възстановяване и устойчивост.

В рамките на срещата ще се обсъжда темата за укрепването на транснационалното сътрудничество между университетите за бъдещето на Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Намалиха броя на членовете на КЕВР
Намалиха броя на членовете на КЕВР
Онлайн обучение за големите ученици в 8 смолянски училища
Онлайн обучение за големите ученици в 8 смолянски училища