НОВИНИ

България изпусна два мачбола и отстъпи на Австралия в петгеймова битка в "Арена Армеец"

българия изпусна два мачбола отстъпи австралия петгеймова битка арена армеец
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
22:33, 24.06.2022
Чете се за: 04:32 мин.
Спорт
Слушай новината

България загуби драматично от Австралия с 2:3 (25:21, 13:25, 22:25, 25:20, 15:17) в шестия си мач от тазгодишната волейболна Лига на нациите.

Пред над 4500 зрители в „Арена Армеец“ националите ни наваксаха сет изоставане, но пропуснаха два мачбола.

И както преди четири години в същата зала България допусна поражение от този очевидно неудобен като стил на игра съперник.

Селекционерът Николай Желязков не направи промяна в стартовата шесторка и както срещу Иран пусна титуляри Георги Сеганов, Алекс Николов, Радослав Парапунов, Мартин Атанасов, Светослав Гоцев и Николай Колев плюс либерото Владислав Иванов.

Със задушаващ блок нашите бързо дръпнаха с 9:3, а впоследствие с 16:9. Но 10 от следващите 11 точки бяха за гостите, чийто флоут сервиси затрудниха посрещането ни и не позволиха организирането на добри атаки. Повратният момент за „лъвовете“ бе влизането на Стефан Чавдаров вместо Колев при 17:18. Новият център на Дея Спорт веднага записа точка от блокада, а когато застана на сервис при 20:20 вкара четири последователни бомби, една от които се превърна в ас. С неотразима атака от втора линия Алекс Николов приключи гейма при 25:21 в полза на България.

Във втория гейм Карягин смени Парапунов, но включването му бе повече от неуспешно. След поредица от грешки в атака на нашите Австралия поведе с 13:5. При този резултат Парапунов бе върнат в игра, а при 7:18 Добромир Димитров смени разпределителя Сеганов. Но обратът бе невъзможен. 25:13 за Австралия, след като нашите приключиха гейма с успеваемост в атака едва 7 от 24.

С ас на Атанасов и блок на Гоцев България поведе с 4:2 в третия гейм, но не само не увеличи аванса си, но допусна обрат. При 9:10 Аспарухов смени Парапунов и реализира още първата си атака, при това от трудна позиция. Проблемът бе, че заради лошото посрещане повечето ни нападения трябваше да бъдат осъществявани от почти невъзможни позиции.Неусетно австралийците се откъснаха в резултата, а асът на Макс Стейпълс уби интригата в гейма – 22:25.

На крилете на ентусиазма гостите дръпнаха с 5:2 в четвъртата част, в която Колев се върна на полето вместо Чавдаров. Уиър със странните си сервиси тормозеше посрещането ни, но ролите се размениха в края на гейма. Ас на Николов изравни резултата при 19:19, а при 20:20 на началния удар застана Добромир Димитров. Последваха пет дяволски флоут сервиса, единият от които видеоповторението доказа, че е ас, а останалите блокадата превърна в директни точки за 25:20.

В тайбрека нашите водеха практически през цялото време и стигнаха до два мачбола. Но и при 14:13, и при 15:14 не можаха да отразят австралийските атаки. И не получиха друг шанс. Алекс Николов сгреши на посрещане, а след това заби в антената, оформяйки първата победа на Австралия в тазгодишната Лига на нациите.

Николов и Гоцев бяха най-резултатните волейболисти за България с по 17 точки. Мартин Атанасов завърши с 14.

По-рано през деня Сърбия, въпреки че проспа първите два гейма, победи Канада с 3:2 (20:25, 19:25, 25:20, 26:24, 15:11). Александър Атанасиевич бе вдъхновител на обрата с 22 точки, а Сречко Лисинац и Миран Куюнджич добавиха по 15.

Бразилия пък надигра Иран с 3:0 (30:28, 25:23, 25:19), но радостта на южноамериканците бе помрачена от нелепата контузия на Алан Соуза. Диагоналът на шампионите от миналогодишната Лига на нациите усука зловещо коляно при изпълнение на сервис в края на първия гейм и ще пропусне мача с България в неделя.

В събота от 20 часа България се изправя срещу САЩ.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На Еньовден: Масов бой в пункт за билки в Брусен - трима са пострадали, 30 са задържани
На Еньовден: Масов бой в пункт за билки в Брусен - трима са пострадали, 30 са задържани
Владислав Панев: Преговорите с РСМ ще започнат, след като променят конституцията си
Владислав Панев: Преговорите с РСМ ще започнат, след като променят конституцията си