НОВИНИ

България очаква първия медицински хеликоптер да пристигне на 15 януари

българия очаква първия медицински хеликоптер пристигне януари
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
16:52, 30.11.2023
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Хеликоптерът е вече готов, излязъл е от поточната линия. След преминаването на тестовете, ще бъде приет от приемо-предавателна комисия и на 15 януари хеликоптерът ще пристигне, извършвайки полет от Италия до България. Това заяви министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, който участва в заседанието на ресорната парламентарна комисия.

Той отчете пред депутатите напредъка на България по изграждането на системата за спешна помощ по въздух ХЕМС. Министър Гвоздейков подчерта, че между 12 и 15 декември от България за Италия ще замине група, която трябва да приеме машината, след като бъдат направени необходимите тестове.

В момента група служители от системата 112 се обучава в Италия от специалисти, посочи още министърът за изграждането на системата. Гвоздейков подчерта, че е готова и документацията за обявяване на процедурата по обществена поръчка за изграждане на шестте оперативни бази.

Снимки: БТА

Италианските колеги от завода производител направиха специална програма за България, където ще започнат обучение пилотите. Първо ще се направи кастинг за пилоти, които могат и да нямат съответния лиценз за пилотиране. Те са готови да направят цялото обучение за много къс период между година и половина, и две години. Недостигът на пилоти е огромен, ние няма как да се справим сами с този проблем. До 2026 г., когато трябва да бъде доставен последният хеликоптер, те ще могат да обучат поне 20 пилоти, което на нас ще ни бъде достатъчно, съобщи още Георги Гвоздейков.

Първият български хеликоптер за спешна помощ започва тестови полети през ноември

Той разясни и защо се е наложило със свое решение от сряда правителството да дофинансира проекта с 3,1 млн. лева.

"Хеликоптерът, който се произвежда в момента, е по Оперативна програма "Региони в растеж", която приключва 2023 г. Тъй като тя е строго фиксирана, а самото производство на хеликоптера беше оскъпено с малко над три млн. лева, от Министерския съвет беше взето решение за дофинансиране", каза още той.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Макаби Тел Авив спечели първия мач за деня от Лигата на конференциите
Макаби Тел Авив спечели първия мач за деня от Лигата на конференциите
Молитви за здравето на патриарх Неофит - какво се знае за състоянието на Негово Светейшество
Молитви за здравето на патриарх Неофит - какво се знае за състоянието на Негово Светейшество