НОВИНИ

България пое председателството на Процеса на срещи на министрите на отбраната от Югоизточна Европа

българия пое председателството процеса срещи министрите отбраната югоизточна европа
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:38, 01.07.2021
Чете се за: 01:35 мин.
У нас
Слушай новината

От 1 юли 2021 г. България поема ротационното председателство на Процеса на срещи на министрите на отбраната от Югоизточна Европа (SEDM), съобщи Министерството на отбраната.

През следващите две години министерството на отбраната ще координира и организира дейностите и мероприятията в рамките на многонационалната регионална инициатива, като за изпълнение на ангажиментите е създаден Секретариат към отдел "Двустранно и регионално сътрудничество".

По време на церемонията за поемането на председателството заместник-министърът на отбраната Пламен Йорданов, който ще изпълнява функциите на председател на Процеса, пожела успешна и ползотворна работа в изпълнение на предстоящите задачите.

България е активен участник в този форум и за втори път председателства Процеса, като първият мандат беше изпълнен в периода 2009 - 2011 г. Страната ни беше и първият домакин на Бригада "Югоизточна Европа" от 1999 г. до 2003 г.

Щабът на бригадата, под командването на бригаден генерал Нейко Ненов, участва в състава на Международните стабилизиращи сили на НАТО в Афганистан (ISAF) през 2006 г.

Официалната церемония по приемане и предаване на председателството ще се състои в Куманово (Република Северна Македония) в края на месец август, когато ще бъде отбелязана 22-ата годишнина от създаването на Бригада "Югоизточна Европа".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Роботи помагат на ученици да учат уроците си
Роботи помагат на ученици да учат уроците си
Емоционално видео с кадри от полети на подполковник Терзиев
Емоционално видео с кадри от полети на подполковник Терзиев