НОВИНИ

България с нова хуманитарна помощ за Турция

българия нова хуманитарна помощ турция
bnt avatar logo
от БНТ
17:03, 07.08.2023
Чете се за: 02:05 мин.
По света
Слушай новината

Шест месеца след опустошителното земетресение в Турция, България продължава да оказва хуманитарна помощ за засегнатите райони. За периода от 7 до 16 август за южната ни съседка, чрез сухопътен транспорт, ще отпътуват стоки и уреди от първа необходимост на обща стойност от близо 680 000 лв.

Помощ в размер над 500 000 лв. осигурява Министерство на вътрешните работи, като доставката включва бензинови генератори, вентилаторни печки, постелки, спално и лично бельо, обувки, маси, столове, матраци, дюшеци, спални чували и др.

Хуманитарните доставки ще отпътуват за Турция по предварително изготвен график, от няколко сборни пункта от регионите Габрово, Русе, Велико Търново, Стара Загора и софийското село Лозен.

Със свой принос в хуманитарните доставки е и Българският червен кръст, който осигурява палатки, одеяла, дрехи, обувки и хигиенни материали на обща стойност от 136 000 лв.

Поредният транш от хуманитарна помощ за Турция е по линия на Механизма за гражданска защита на Съюза, който Анкара активира след опустошителното земетресение от 6 февруари, т.г. Пак по линия на този механизъм София осигури незабавна помощ след земетресението, като изпрати Българския модул за издирване и спасяване към ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” – МВР.

Новите доставки хуманитарна помощ по Механизма ще отпътува за Турция, съгласно Решение на МС от 26 юли, 2023 г., взето в изпълнение на политиката на Република България за участие в международното сътрудничество за развитие на ЕС.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рафаел Варан се изказа против дългите продължения на мачовете
Рафаел Варан се изказа против дългите продължения на мачовете
Украинските служби за сигурност са осуетили опит за нападение срещу Зеленски
Украинските служби за сигурност са осуетили опит за нападение срещу Зеленски