НОВИНИ

България се опълчи на европейския вицешампион Словения, но взе само гейм

българия опълчи европейския вицешампион словения взе гейм
Снимка: БФ Волейбол
bnt avatar logo
от БНТ
20:50, 07.07.2022
Чете се за: 03:25 мин.
Спорт
Слушай новината

Мъжкият национален отбор на България се опълчи на европейския вицешампион Словения, но в крайна сметка отстъпи с 1:3 (22:25, 25:22, 18:25, 16:25) във втория си мач мач от група 6, от третия уикенд на Лигата на нациите в Гданск.

Така волейболистите, водени от Николай Желязков, отбелязаха девета загуба, като остават на 15-а позиция във временното класиране с 6 точки (1 победа, 9 загуби). Тимът на Словения се изкачи на осма позиция с 15 точки (5 победи, 5 загуби).

Първият гейм започна кошмарно за нашите - 0:4. Бързо обаче обърнахме развитието и стартирахме съкращаването на пасива. За първи път България поведе при 11:10 и започна да държи макар и крехката преднина. Младият ни отбор действително не се уплаши от фаворизираната Словения и игра повече от равностойно. След 18:18 мачът тръгна точка за точка. Словенците си върнаха преднината при 21:20. Това обаче явно ни пречупи. Бързо пасивът почна да расте и Словения затвори частта при 25:22.

Вторият гейм вървеше точка до 4:4. Тогава пак Словения първа натисна падала 6:4. Не позволихме да ни дръпнат и дари поведохме с 8:7. Отново съперници започнаха да редуват успешни атаки и така беше до 15:15. Словения пак поведе с две точки, но съвсем за кратко. Дойде ред на България - 22:20. Геймболът за нас бе при 24:22. И успех - изравнихме резултата.

За съжаление възходът на българите не продължи. В третата част съперникът бързо намери отново своя ритъм. Словенците взеха преднина от четири точки - 12:8 и започнаха да диктуват играта. Нашите не успяха да излязат от ролята на догонващ и противникът затвори гейма като поведе с 2:1.

Четвъртата част започна равностойно. „Лъвовете“ поставиха съперника под напрежение се видяха отново хубави моменти. Противопоставянето обаче продължи само до десета точка. След това словенците се откъснаха и поведоха с 14:10. Това бе преломен момент. Българските волейболисти не успяха повече да се противопоставят и Словения спечели гейма с разлика за крайното 3:1.

Най-резултатен бе Мартин Атанасов с 15 точки (2 аса, 1 блокада), Александър Николов добави 13 точки (3 блокади). За съперника Тончек Щерн бе над всички с 18 точки (3 аса, 1 блокада), с по 14 точки се разписаха Клемен Чебул и Рок Можич.

На 8 юли българските състезатели срещат Нидерландия в 15.00 ч. бълг.време Словения излиза срещу Иран в 18.00 ч.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи:

Instagram: https://go.bnt.bg/instagram

Facebook: https://go.bnt.bg/facebook

LinkedIn: https://go.bnt.bg/linkedin

TikTok: https://go.bnt.bg/tiktok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ботев Враца завърши лятната си подготовка с минимална победа над Витоша Бистрица
Ботев Враца завърши лятната си подготовка с минимална победа над Витоша Бистрица
Украинската армия съобщи за нови руски удари в Одеска област
Украинската армия съобщи за нови руски удари в Одеска област