НОВИНИ

България се включва в тренировъчната военна мисия на ЕС за подпомагане на Украйна

възможности кандидати военнослужещи
bnt avatar logo
от БНТ
14:41, 10.11.2022
Чете се за: 01:27 мин.
У нас
Слушай новината

България ще се включи в тренировъчната мисия на ЕС за военно подпомагане на Украйна - European Union Military Assistance Mission in Ukraine (EUMAM UА), съобщиха от Министерството на отбраната. Решението за националния принос взе Министерският съвет в изпълнение на решението на Народното събрание от 3 ноември 2022 г.

Целта е да допринесе за подобряване чрез обучение и тренировка на военните способности на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). За постигането на тази цел EUMAM UА ще предоставя на ВСУ индивидуална и колективна подготовка на тактическо ниво, специализирано обучение на личен състав, подготовка на бойни формирования за териториална отбрана и предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси за подготовка на формирования от въоръжените сили на Украйна.

С решението на Министерския съвет България декларира готовността си за принос към тренировъчната мисия. Подготовката ще се проведе на територията на Германия, Полша и други държави-членки на ЕС. Предвижда се и в обхвата на българското участие, след съгласуване с украинската страна, на територията на България да се проведе обучение с един модул за подготовка на бойни санитари.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След 5 години Марио Гьотце отново е в състава на Германия за Мондиала в Катар
След 5 години Марио Гьотце отново е в състава на Германия за Мондиала в Катар
Нов арест ще бъде изграден в района на затворническото общежитие в Самораново
Нов арест ще бъде изграден в района на затворническото общежитие в Самораново