НОВИНИ

България ще даде ракети С-300 на Украйна и ще обучава украински пилоти

българия даде ракети 300 украйна обучава украински пилоти
bnt avatar logo
от БНТ
17:10, 12.10.2023 (обновена)
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Министърът на отбраната Тодор Тагарев потвърди, че България ще даде на Украйна неизправни ракети С-300. Изявлението му идва от Брюксел, където участва на заседание на военните министри от НАТО.

Тагарев от Брюксел: Израелският военен министър ни показа ужасяващи кадри - избити деца, отрязани глави

"Ще предадем ракетите в цялост. Някои техни параметри са извън допустимите за безопасното им използване, но се предполага, че украинците самостоятелно или с помощта на партньори ще възстановят способността им и ще ги използват за защита на цивилното население", посочи Тагарев.

Освен това България е предложила да обучава украински пилоти и техници за обслужване на изтребителите F-16, каза военният министър. Той обясни, че с подписването на договора за покупка на първите 8 самолета страната ни е поела ангажименти за сътрудничество и станала част от т.нар. "коалиция F-16".

"Заедно с договора за покупката на F-16 има подписани договори за индустриално сътрудничество. От тях има един, за който отговаря МО, той е за капацитет за подготовка на инженерно-технически кадри за обслужване на самолетите. Тук се присъединихме към неформалната коалиция F-16, като предложихме да обучаваме украински пилоти и инженерно технически състав - първоначално на английски език".

Предаването на 100-те обещани бронетранспортьора ще се случи след подписването на съвместен меморандум между България и Украйна. Документът се е забавил заради смяната на военното ръководство в Киев, каза Тодор Тагарев.

"Да, не са нови, но не са и много използвани. Те са с оригиналното им въоръжение, с комплекти от запасни части, така че могат да свършат много добра работа на Украйна - ако не на въоръжените сили, то поне на силите за териториална отбрана".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Военноморското учение "Бриз 2023" ще се проведе от 13 до 22 октомври
Военноморското учение "Бриз 2023" ще се проведе от 13 до 22 октомври
Специално: За живота под обсада, без ток и вода - разказ от Газа
Специално: За живота под обсада, без ток и вода - разказ от Газа