НОВИНИ

Тагарев от Брюксел: Израелският военен министър ни показа ужасяващи кадри - избити деца, отрязани глави

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
16:56, 12.10.2023 (обновена)
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Слушай новината

Вече има опити за атаки от страна на Хизбула, което създава опасност от ескалация на конфликта в Израел - това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев след срещата на военните министри от НАТО в Брюксел.

Израелският военен министър е говорил малко пред колегите си, но им е показал ужасяващи видеа и фотографии от конфликта в Израел, посочи Тагарев.

Израел сформира военен кабинет, подготвя се за офанзива

"Това е ужасяващ терористичен акт, непредизвикан с нищо, който няма как да не настрои световната общност срещу Хамас. Избити деца, отрязани глави, просто ужас. Избягвам да гледам такива видеа, но сега ги видяхме всички".

Не е коментиран пропорционален отговор на НАТО срещу терористите.

"Признаваме, че Израел е обект на непредизвикана атака, всички я осъдиха. Въпросът е как те ще реагират, но е желателно да се спазват някакви норми при търсенето на отговора".

България ще даде ракети С-300 на Украйна и ще обучава украински пилоти

Министърът потвърди още, че България ще даде на Украйна неизправни ракети С-300, както и 100 бронетранспортьора. БТР-ите обаче ще бъдат изпратени след подписването на меморандум между българските и украинските власти.

“Съюзниците категорично осъдиха неоправданите атаки на Хамас срещу цивилни и призоваха за незабавното освобождаване на всички заложници. Нашите мисли са с всички засегнати от тези ужасяващи атаки. Израел има право да се защитава. И докато конфликтът се развива, защитата на цивилните е от съществено значение. Никоя нация или организация, враждебно настроена към Израел, не трябва да се опитва да се възползва от ситуацията или да ескалира конфликта”, заяви Йенс Столтенберг - генерален секретар на НАТО.

Тема на двудневния форум, който започна вчера, са ключовите решения, свързани с възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса, взети на срещата на върха във Вилнюс, Литва, през юли 2023 г., както и подготовката на предстоящата среща на върха през 2024 г. във Вашингтон, САЩ.

Вижте повече в прякото включване на Десислава Апостолова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Специално: За живота под обсада, без ток и вода - разказ от Газа
Специално: За живота под обсада, без ток и вода - разказ от Газа
Себастиан Корда отстрани Бен Шелтън в тричасов американски трилър в Шанхай
Себастиан Корда отстрани Бен Шелтън в тричасов американски трилър в Шанхай