НОВИНИ

Израел няма да отмени обсадата на Газа, докато Хамас не освободи всички пленници

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
12:32, 12.10.2023
Чете се за: 06:10 мин.
Близък изток
Слушай новината

Израел няма да отмени наложената пълна обсада на Ивицата Газа, докато Хамас не освободи всички хора, взети за заложници при съботното нападение на палестинската групировка. Това обявиха от израелското правителство и допълниха, че докато това стане жителите на анклава ще продължават да бъдат без достъп до ток, вода и гориво.

Продължават и масираните въздушни удари срещу Ивицата, израелската армия се готви да щурмува и тунелите, използвани от бойците на Хамас в Газа.

Тежка остава ситуацията за цивилните в Ивицата Газа

Броят на жертвите и от двете страни се увеличава и достигна най-малко 2400 души - по 1200 за израелската и за палестинската страна. Броят на ранените в анклава е над 5300. Репортажът съдържа травмиращи кадри и информация.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху и лидерите на опозицията говорят в един глас и заедно се зарекоха да "заличат Хамас от лицето на земята". След като бившите политически противници се обединиха пред лицето на заплахата и сформираха военен кабинет, в телевизионно обръщение премиерът Нетаняху заяви, че "на карта е заложена съдбата на държавата".

Давид Коен: Върви се към пълното унищожение на Хамас

"Гражданите на Израел са обединени, сега и правителството им е единно. Борим се срещу жесток враг, по-ужасен от "Ислямска държава". Видяхме как момичета и момчета са простреляни в главата, мъже и жени са изгорени живи, млади жени са изнасилвани, военни са обезглавявани. Всеки член на Хамас е мъртвец", заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху.

Доскорошният върл политически опонент на Нетаняху и лидер на центристката опозиционна партия - Бени Ганц, прие поканата на управляващите да се присъедини към военния кабинет. В краткото време, в което опозицията беше на власт в Израел, Ганц заемаше поста министър на отбраната.

Израел сформира военен кабинет, подготвя се за офанзива

"В момента всички в Израел сме войници. Време е да сме единни и да победим", допълни Бени Ганц, бивш министър на отбраната и лидер на опозицията.

Новосформираната коалиция няма да взима никакви управленски решения, които не са свързани с войната между Израел и Хамас.

Продължава мобилизацията на резервисти - близо 400 000 души вече се присъединиха към редиците на израелската армия. Очаква се да започне мащабна сухопътна офанзива в Ивицата Газа. Заявката на Тел Авив е, че ще отмъсти за съботното нападение на палестинската групировка срещу цивилни.

Израелската армия потвърди, че бойци на Хамас са обезглавявали бебета. За чудовищното деяние се съобщава в кибуц Беери - на по-малко от 5 км от границата с Ивицата Газа - едно от първите атакувани от палестинците селища. Само там убитите израелци са над 100. Взети са и заложници.

Как конфликтът в Израел влияе на войната в Украйна?

"Синът ми беше отвлечен. След две седмици трябва да стане на 16. Терористите нахлуха в къщата на мъжа ми, отведоха него, сина ми и още едно момче. Не знам къде са, молим се светът да ни помогне", коментира Нир Шани, жител на кибуц Беери.

По време на среща с представители на еврейската общност във Вашингтон американският президент Джо Байдън нарече действията на Хамас в Израел от събота "кампания на чиста жестокост".

"Това е най-смъртоносният ден за евреите от Холокоста, една от най-ужасните страници в човешката история. Никога не съм вярвал, че ще видя снимки на обезглавени от терористи деца. Никога не би ми хрумнало, че ще се случи", заяви американският президент Джо Байдън.

Думите на Байдън за снимките обаче по-късно бяха опровергани от представител на Белия дом. Президентът не е казал, че е видял снимките, а цитира новините за тях, посочи говорител на американския държавен глава.

Снимки: БГНЕС

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкен пристигна на посещение в Израел. Вашингтон ще предостави на Тел Авив всичко, от което се нуждае - това е посланието, което американският първи дипломат ще отправи. Очаква се да опита да договори освобождаването на американски заложници, а утре да се срещне и с палестинския президент Махмуд Абас.

Хуманитарната криза в Газа се задълбочава, след като шести ден не спират масираните въздушни удари от страна на израелската армия.

ООН призова Тел Авив да позволи отварянето на хуманитарен коридор. Вчера спря работа единствената електроцентрала в анклава, най-голямата болница се очаква да загуби мощност и на генераторите си до края на деня.

360 хиляди палестинци са вътрешно разселени в дългата едва 45 км територия. В анклава живеят около 2,4 млн. души.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Карлос Алкарас: Григор Димитров изигра невероятен мач от началото до последната точка
Карлос Алкарас: Григор Димитров изигра невероятен мач от началото до последната точка
Слънце ни очаква до края на седмицата
Слънце ни очаква до края на седмицата