НОВИНИ

Ще бъде ли вдигната блокадата на АМ "Тракия" - протестиращите не могат да вземат решение

bnt avatar logo
от БНТ
12:11, 12.10.2023 (обновена)
Чете се за: 02:10 мин.
Регионални
Слушай новината

Протестиращите енергетици и миньори от комплекс "Марица изток" решават дали да премахнат блокадите на важните пътища в Старозагорска област.

Енергетиците решават дали да свалят блокадите

Синдикалните лидери обсъждат с работниците как да продължи тяхното гражданско неподчинение, за да постигнат основното си искане - изтегляне на териториалните планове за справедлив преход от Европейската комисия.

Протестиращите не могат да вземат решение да падне или да остане блокадата. Повече от час синдикатите разговаряха с протестиращите - има разногласия и не може да се стигне до единно решение.

В Раднево следобед заведенията и ресторантите ще затворят за няколко часа, такситата ще спрат да обслужват граждани. В Гълъбово работници от ТЕЦ "Брикел" ще подкрепят своите колеги като излязат пред главния вход в 18.00 часа.

Вече две седмици движението е преустановено при 208-и километър на АМ "Тракия", Прохода на Републиката, Подбалканския път край Гурково, както и на пътя Раднево - Нова Загора. И към този момент магистралата е блокирана. Полиция и жандармерия продължават да дежурят денонощно и от двете страни на пътното съоръжение.

Днес се очаква на различни места в страната граждански инициативи да подкрепят исканията на работниците от въглищната енергетика, които в понеделник започват подписка за ефективни стачни действия.

В ново писмо до държавните институции и Европейската комисия те отново заявиха, че искат териториалните планове да бъдат изтеглени от Брюксел и да се изработи стратегия за сектор "Енергетика".

Вижте още в прякото включване на Димитър Димитров.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъжът, намушкал полицай в Казанлък, остава за постоянно в ареста
Мъжът, намушкал полицай в Казанлък, остава за постоянно в ареста
18-годишно момче е пострадало при сбиване със свой съученик в Пловдив
18-годишно момче е пострадало при сбиване със свой съученик в Пловдив