НОВИНИ

Как конфликтът в Израел влияе на войната в Украйна?

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:45, 11.10.2023 (обновена)
Чете се за: 06:42 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Пренасочването на вниманието към Близкия изток не се очаква да продължи дълго. Как двете войни - в Израел и Украйна, си влияят една на друга.

Конфликтите се множат през последните почти 10 години. Ето как изглежда сега Европа - на изток гори Украйна, на юг бежанската вълна от Африка може да се усили заради серията от преврати в Сахел и сега и Близкият изток.

НАТО е достатъчно силен да оказва помощ и на Украйна, и на Израел, заяви Столтенберг

Всички тези конфликти първо се разпалват един друг и стават сцена на геополитически сблъсъци.

В тази ситуация Европа предприе по-различен подход към Близкия изток спрямо Съединените щати, като основната цел е да не се разгаря още войната и да останат отворени каналите за комуникация и възможностите за дипломатическо въздействие.

Властите в Израел се споразумяха за сформиране на "военен кабинет"

И макар вниманието да е насочено към Израел сега, със събитията в Брюксел днес стана ясно - войната с най-висока степен на риск за Европа е тази в Украйна.

"Правото на самоотбрана трябва да бъде упражнявано в рамките на международното право", заяви върховният представител на Европейския съюз по външна политика Жозеп Борел след извънредното заседание на външните министри на страните членки.

Непрекъснат обстрел: Вижте видеодневника на палестинката Плестия

Борел осъди действията на Хамас, но изрично подчерта, че спирането на водата и тока за множество цивилни е в нарушение на международните норми.

Изявлението от първия дипломат на Европа е в контраст с реториката на Вашингтон, където острите думи са насочени изцяло към Хамас. Според експерта по Близкия изток Хю Ловат Eвропейският съюз цели най-вече деескалация.

"От гледна точка на Европейския съюз е важно международното право да бъде прилагано при всички случаи, но още по-важното е, че това не е просто въпрос на нормативи, а как да се предотврати ескалация и човешко страдание и от двете страни, както и по-голяма дестабилизация на региона. Виждаме вече нарастваща нестабилност на Западния бряг, напрежение между Израел и Хизбула", заяви Хю Ловат, експерт по Близък изток към Европейския съвет по външна политика.

За Европа пламъците в Близкия изток означават нова бежанска вълна, ново прекъсване на веригите за доставка на суровини.

"През последните може би 15 години Европейският съюз водеше политика за трансформиране на тези конфликтни региони по подобие на своя собствен образ - това вече не е така, няма политическа енергия за това и трябва да отговаря и на други конфликти и кризи - Сирия, Йемен, Либия и най-вече руската инвазия в Украйна. Светът е вече е различен, Европейският съюз трябва да говори езика на силата, езика на геополитиката. Приоритетите се стесниха много, европейският подход към външната политика е повече базиран на транзакции и се ръководи от националния интерес на страните членки", допълни Хю Ловат.

Ивицата Газа вече няма ток

Изненадващата атака на Хамас беше извършена точно на 7 октомври - рожденият ден на руския президент Владимир Путин. Новата гореща точка отклони първоначално вниманието от конфликта в Украйна и може още повече да задълбочи връзките между Русия и Иран, който вече предоставя дронове на Москва.

Путин обвини Съединените щати за войната, която нарече провал на американската политика в Близкия изток, а думите му резонират сред арабския свят и Глобалния юг, смята Хю Ловат.

Разтърсващата история на Мор, чиято баба е убита от терористите на Хамас

"Русия по много циничен начин се опитва да покаже така нареченото лицемерие на Европа и на Съединените щати. Москва цинично казва - вижте, Европа обича да говори за международно право, когато става въпрос за Украйна, но не държи да прилага същото това международно право, когато става въпрос за нейните съюзници. Твърди, че Западът осъжда остро Хамас за извършването на военни престъпления, но няма толкова остри изказвания, когато става въпрос за израелските нарушения като анексирането на палестински територии. Наративът на Русия в този момент е крайно циничен", коментира още експертът.

Следете най-важното от войната между Израел и Хамас

Но въпреки цинизма на Москва Европа ще продължи да фокусира вниманието си повече към Украйна.

"От гледна точка на европейските лидери със сигурност по-важна е войната в Украйна - това се вижда от техните изказвания, от финансовата и военна помощ, която се дава на Украйна. Не се говори Европа да предостави такава помощ на Израел. Да сравняваме войни и страдание не носи полза и това не означава, че Европа не е разтърсена също толкова силно от хуманитарната трагедия в Израел и Газа. Но когато става въпрос за национални интереси на първо място те са най-много засегнати от войната в Украйна", каза още Хю Ловат, експерт по Близък изток към Европейския съвет по външна политика.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виктория Томова отпадна от тенис турнира в Руан
Виктория Томова отпадна от тенис турнира в Руан
Никола Цолов отново в челото на класирането в Барселона
Никола Цолов отново в челото на класирането в Барселона