НОВИНИ

Радев: Връщането на нашите сънародници от Израел остава приоритетна задача

"Към момента няма пряка заплаха за националната сигурност на страната", заяви държавният глава

bnt avatar logo
от БНТ
20:13, 11.10.2023 (обновена)
Чете се за: 04:35 мин.
У нас
Слушай новината

"Поздравявам българското правителство за бързата реакция за връщането на нашите сънародници от Израел. Завършването на тази операция остава приоритетна задача. Към момента няма пряка заплаха за националната сигурност на страната", заяви президентът Румен Радев след консултативната среща за рисковете и заплахите пред националната сигурност в резултат на актуалните конфликти. Обсъдени бяха мерките за тяхното минимизиране.

МВнР с препоръки към българските граждани, желаещи да се евакуират от Израел

По думите му остават в сила предприетите от правителството мерки за превенция на риска.

"Налице е тенденция за влошаване на средата на сигурност в резултат на военните действия в Израел, продължаващата война в Украйна, кризите в Сирия и Южен Кавказ, растящото напрежение в Западните Балкани, които изправят страната ни пред нови предизвикателства. Ескалацията на въоръжения сблъсък между Хизбула (Хамас, б.р.) и Израел и въвличането на нови участници увеличава риска от засилени миграционни потоци към страната ни с потенциално проникване на членове на терористични организации", допълни държавният глава.

Радев: Няма заплаха за националната сигурност

Той поясни, че е все по-широко прилагането на технологии и решения на продукти с военна и гражданска употреба, позволяващи нови способи за бойни действия.

"Изисква се надеждна защита на българската граница. Това налага както ремонт и поддръжка на преградното съоръжение и съществуващите системи, така и придобиване в спешен порядък на нови технически системи за наблюдение, проследяване и регистриране на опитите за нелегално преминаване на границата. Изисква повишена мобилност и ефективни системи за контрол на достъпа на граничните пунктове", заяви още Радев.

Румен Радев: Приемането на България в Шенген е национален приоритет

Според него технологичното обновяване на "Гранична полиция" ще спомогне за членството на България в Шенген.

"Постигнахме пълен консенсус, че трябва да се продължи с тези усилия", каза още Румен Радев.

Няма нищо тревожно от днес за утре, което да провокира тази среща - причината за нея е осъзнаването, че институциите трябва да работят заедно, каза от своя страна премиерът Денков.

"България има да решава важни въпроси и трите институции - кабинетът, Народното събрание и президентът трябва да бъдат заедно във формулирането на решенията. Правителството е свършило голяма част от належащите задачи, свързани с мигрантската криза и извеждането на българите от Израел".

Денков: Ако конфликтът в Близкия изток се задълбочи, ще има отражение на цените за идващата зима

Кризите не започнаха от Израел - посочи Денков - имаме ги повече от година и половина, свързани са с войната в Украйна. Спирането на газа без предупреждение и други заплахи за националната сигурност са изискали общи действия на институциите, допълни той.

"За нас беше важно да се включат партийните лидери от Народното събрание, които са готови на такъв диалог, защото много от решенията зависят от това, което се случва в парламента. Ще направя всички усилия да продължа този разговор, който започна днес и да го удължа с партньорите, които подкрепят правителството".

Министрите са се разбрали с президента и неговия екип, че занапред заедно ще търсят решения за належащите проблеми.

"Каквото и да се прави основната тежест ще легне върху правителство. Ще имаме нужда от подкрепа от НС и ще използваме максимално експертизата, която има от президентството, особено в сектор отбрана".

Снимки: БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НАТО е достатъчно силен да оказва помощ и на Украйна, и на Израел, заяви Столтенберг
НАТО е достатъчно силен да оказва помощ и на Украйна, и на Израел, заяви Столтенберг
Издирва се 16-годишно момиче, изчезнало от дома си в Сливен
Издирва се 16-годишно момиче, изчезнало от дома си в Сливен