НОВИНИ

Денков: Ако конфликтът в Близкия изток се задълбочи, ще има отражение на цените за идващата зима

Александър Марков
от Александър Марков
09:00, 10.10.2023 (обновена)
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Снимка: БТА/Архив
Слушай новината

Ако конфликтът между Израел и Хамас в ивицата Газа продължи, това ще се отрази на цените през идващата зима у нас. Такава прогноза направи премиерът Николай Денков, който отговаряше на въпроси на граждани на живо във Фейсбук. Премиерът няма никакви съмнения, че конфликтът там е свързан с този в Украйна. Обясни и че бюджетът ще се забави заради ваканцията на депутатите.

Премиерът Николай Денков заяви, че, както и при нападението на Русия срещу Украйна, и в конфликта в Близкия изток имаме идентична ситуация. Според него, сблъсъкът там е част от по-широки усилия за дестабилизация в глобален план:

"Това е начин да се избегне от фокуса на света от нападението на Русия върху Украйна. И опит да се разпредели това напрежение върху по-големи части от света. Това, как ще разрешим тези конфликти през следващите месеци и години, ще предопредели какво ще се случва в света десетилетия напред."

Войната между Израел и Хамас може да даде отражение и върху нас, смята той:

"Ако този конфликт се задълбочи, което е възможно, ако продължи по-дълго, това ще има отражение и това трябва да го имаме предвид като възможност за идващата зима."

Денков обясни, че заради ваканцията на депутатите бюджетът за догодина ще се забави:

"Със започването на тази ваканция преди изборите, няма да бъдат приети данъчните закони, които са внесени в НС, затова ще трябва, първо, да бъдат приети данъчните закони след изборите и веднага след това ще внесем бюджета."

В отговор на критиките към министри от кабинета заяви, че няма причина такива да бъдат сменяни. Денков коментира и подкрепата на ГЕРБ и ДПС за правителството:

"Китайската поговорка гласи, че няма значение дали е черна или бяла котката, важното е да лови мишки. Ние имаме много ясна програма, тази програма се изпълнява в момента. Изпълнява се с невероятни темпове. Няма причина да се оплаквам от тази подкрепа, която имаме."

С тази подкрепа сесията на парламента е успешна, според Денков, като се приемат законите по ПВУ, върви процедурата за промени в Конституцията, водят се активни преговори за Шенген и Еврозоната.

"По Шенген, еврозона, всичко беше спряло. На практика трябваше да рестартираме процесите с нашите партньори, да наваксваме закъснения, които успяхме в огромна степен почти всичко в момента върви по план", каза Николай Денков.

За протеста на енергетиците и миньорите премиерът отново повтори, че тецове няма да бъдат затваряни, но енергийният преход трябва да се случи:

"Това е все едно да държите един телефон, който още е с шайба, от другата страна да са ви мобилните телефони и да кажете - ами сега недейте да използвате мобилните телефони, защото имаме още старите. Ясно е, че ще има преход, този преход трябва да стане плавно и с грижа за хората. Това е, което се опитваме да направим."

Денков посочи още, че няма да се повишават цените на тока за битовите потребители заради либерализацията на пазара.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Росен Желязков и Волфганг Соботка ще разгледат състоянието на оградата по границата
Росен Желязков и Волфганг Соботка ще разгледат състоянието на оградата по границата
След нападението с нож над полицай - спецоперация в Казанлък
След нападението с нож над полицай - спецоперация в Казанлък