НОВИНИ

Наама Леви от посолството на Израел у нас: Войната е срещу терористите, а не срещу палестинския народ

bnt avatar logo
от БНТ
08:41, 10.10.2023
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Слушай новината

За съжаление броят на жертвите се увеличават с минути. Официално вчера 700 души бяха убити, а тази сутрин за съжаление израелските медии съобщиха, че жертвите на Хамас вече са 900. 2700 са ранените и повече от 100 души се считат за изчезнали и отвлечени от Хамас. Това каза в студиото на "Денят започва" Наама Леви - заместник-ръководител на посолството на Израел у нас.

По думите ѝ, тази война, която беше обявена на Израел и неговия народ преди няколко дни, засегна семейства, които седят у дома притеснени и тъжни, защото не знаят къде са близките им.

"Когато децата има, сестрите, братята, лелите, родителите са отвлечени и са в ръцете на врага в момента. Враг, който иска да ги убие. Не за първи път се случва на израелски граждани да бъдат държани в плен в Ивицата Газа, но това, което става в момента, е безпрецедентно. Правителството е ангажирано всеки един от отвлечените или изчезналите да бъде върнат у дома. И правителството, и военните се подготвят за една дълга военна операция в Газа. Това ще отнеме време, не е лесно, но това е задачата и съм сигурна, че тя ще бъде изпълнена", обясни Леви.

Над 2400 цели на Хамас са поразени, жертвите в Израел са над 900

Тя посочи, че израелският премиер е назначил бивш военен, който да бъде отговорен за тази операция, която е много деликатна - връщането на хората. Това е изключително деликатен въпрос и затова се обсъжда при закрити врати.

"В момента усилията са насочени към продължаване на битката. Все още терористите са на наша територия, те се опитват и за съжаление успяват да избиват нашите хора. Нападението е масирано и огромно. Ракетите, които падат на наша територия от събота сутринта са 3500 и с това се борим", поясни Наама Леви.

Няма възможност за диалог с Хамас, каза още тя и отново подчерта, че войната е срещу терористите, а не срещу палестинския народ. Благодари и за подкрепата, която страната ѝ получава.

Вижте целия разговор във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж е убит тази нощ в столичния квартал "Красна поляна"
Мъж е убит тази нощ в столичния квартал "Красна поляна"
Пьотр Зелински с капитанската лента, дебют за Михал Пробиеж начело на Полша
Пьотр Зелински с капитанската лента, дебют за Михал Пробиеж начело на Полша