НОВИНИ

Фалшива страница на столичния зоопарк събира лични данни

Цанка Николова
от Цанка Николова
21:03, 09.10.2023
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Фалшива фейсбук страница на столичния зоопарк раздава награди. Коментар с текст "Честит рожден ден" твърди, че може да донесе на участниците в томболата безплатни билети, тур с екскурзовод и и дори - хранене на животни.

Нова измама в социалните мрежи, източване на сметки с интернет покупки

Директорът на зоопарка си обяснява атаката с интереса към новите попълнения - слониците Фрося и Луиза. Ръководството веднага е информирало фейсбук, подаден е сигнал и към МВР. Оттам извършват проверка.

На пръв поглед двете страници изглеждат еднакво. Но няколко детайла отличават истинската от фалшивата.

"До момента ние не сме организирали никакви томболи. Никакви игри. От тази фалшива страница се казва, че за да участваш в томболата трябва да кажеш "Честит рожден ден!" във връзка с юбилея на 135-те години на зоологическата градина, който беше още през лятото. Трябва само да покриете разходите за куриер, за да могат те да достигнат до вас, в което се извършва всъщност и въпросното деяние и се изискват личните данни на самите хора", посочи Добромир Бориславов, директор на Зоологическа градина - София.

А наградите от фалшивата томбола са 4 безплатни билетa, плюшено слонче, тур с екскурзовод и хранене на животните. Такива в момента в зоопарка не се предлагат. А днес обажданията от заблудени потребители валяха цял ден.

"Това си е абсолютна лъжа, с която искат да ви вземат личните данни", заяви Ирина Сахатчиева, експерт "Връзки с обществеността" в Зоологическата градина.

Експерти съветват: най-лесният начин за проверка на фалшиви фейсбук страници е посещение в официалния уеб сайт на въпросния обект.

Поредна онлайн измама - съобщават ви, че сте спечелили от лотария, после искат пари, за да "освободят" сумата

"Хората трябва да се научат да бъдат малко по-предпазливи и както на улицата не си дават лични данни, както на улицата се пазят, ако някой им изглежда по-съмнителен, така трябва да си изградят една защита и при онлайн съществуването си", обясни Николай Кръстев, онлайн експерт.

A след подобно предоставяне на данни рискувате парите в банковата ви карта рязко да намалеят, напомнят експерти.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Терорът отрови умовете на твърде много хора" - ЕС спира финансовата помощ за палестинците
"Терорът отрови умовете на твърде много хора" - ЕС спира финансовата помощ за палестинците
Черноморец Бургас удари Берое като гост на старта в НБЛ
Черноморец Бургас удари Берое като гост на старта в НБЛ