НОВИНИ

"Кмете, запиши си!": Кои са належащите решения за Смолян?

bnt avatar logo
от БНТ
20:19, 09.10.2023
Чете се за: 05:10 мин.
У нас
Слушай новината

Проблемите в област Смолян са на фокус в днешния репортаж от рубриката "Кмете, запиши си!".

Според последното преброяване, населението в цялата област Смолян е 92 998 души. Безработните са над 4000. Средната работна заплата е 1377 лева. Естественият прираст е отрицателен, през 2022 г. в цялата област са родени 482 деца. Починалите са 1857.

Община Смолян е най-голямата в областта с население от над 39 000 души и 86 малки населени места. В някои от тях постоянно живеят не повече от 10 души.

От години напълно откъснати от света се чувстват живеещите в 7 села в района на Могилица.

Митко Кънчев: Хората са отчаяни от пътя, пътя е дупка до дупка. И просто не знам, нека да вземат малко мерки, нека да обърнат внимание на тия населени места, които са просто забравени. Те ни забравиха просто тука, ние сме забравени и от Бога даже.

Росица Кънчева: И ако не се вземе някакво решение малко, малко така да се сипе асфалт, а не пръст. Като наближат изборите минат сложат малко пръст, затулят положението и айде.

Без добра инфраструктура туризъм не може да се прави - това е аксиома. Както че и в Родопите има Чудни мостове и чудни пещери, и чудни водопади.

Данаил Хаджиев: Но те просто няма как да се развият, ако няма как хората да достигнат до тях.

Маринела Шаронова: Във Попрелка е гроба на Руфинка. Това е изключително атрактивно място за туристите. Няма турист, който е дошъл, да се е настанил за два-три дена в било Могилица, било Арда, било Смолян, та дори и по-далече и в Пампорово и да не са дошли на гроба на Руфинка и в черквата Света Троица в Кремене, да запалят свещ, да си отворят душите. Хората си чупят колите.

Поемаме в друга посока на територията на община Смолян, недалеч, към селата Вълчан и Змиево. Там също живеят малко хора, децата им са се изселили в града. И там пробемът е същият. Вместо да викат неволята, местните хора събират пари от пенсиите си и сами ремонтират пътя, неведнъж.

Общинските пътища на територията на община Смолян са над 200 километра, повече отколкото републиканските. В същото време Смолян и общината, като областен център, са изключени от Програмата за селските райони, по която много от съседните общини си оправиха инфраструктурата.

За ремонт и поддръжка на общинските пътища са нужни милиони левове. В същото време данъците за имоти по селата са ниски и това не носи приходи в общинския бюджет и така за капиталовите разходи трябва да плащат хората от града.

"Но си мисля, че държавата тука е основния проблем върху нея, след като има пари да прави избори през няколко месеца, да се разберат управляващите най-после да бъдат народни представители", коментира Бисер Узунов.

Една от съседните на Смолян общини - Чепеларе, също има инфраструктурен проблем - целият трафик от Пловдив за Пампорово и Смолян все още преминава през центъра на града. Участъкът от 4 километра е изключително натоварен, на ден преминават над 5000 автомобила. Освен проблема с шума и замърсяването, това е и предпоставка за пътни инциденти.

Според официалната информация на общинската администрация до момента са обезщетени собствениците на 87 от общо 103 имота. За останалите обаче общината не може да осигури пари, за да плати обезщетенията, сумата е около 460 хиляди лева.

Досега на обходния път на Чепеларе са правени три първи копки от трима различни регионални министри. Към момента обаче за него няма работен проект, нито действащо разрешение за строеж. А самото строителство е ангажимент на АПИ, тоест, на държавата.

Вижте повече в репортажа на Величка Петкова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мартин Минчев: Неубедителните резултати тежат, всички очакваме да победим Литва
Мартин Минчев: Неубедителните резултати тежат, всички очакваме да победим Литва
Миньорите на АМ "Тракия" готвят национален протест
Миньорите на АМ "Тракия" готвят национален протест