НОВИНИ

Войната в Близкия изток предизвиква опасения за доставките на петрол

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
19:20, 09.10.2023
Чете се за: 02:47 мин.
По света
Слушай новината

Цените на петрола на световните пазари се повишиха с над 4 процента в резултат на изненадващите нападения на ислямисткото движение "Хамас" през уикенда. Войната в чувствителния и богат на изкопаеми горива регион предизвика притеснения за осигуряването на доставките.

Срив на борсите и скок на цените на петрола заради ескалацията в Израел

Неспокойни и несигурни - такива са основните индекси на европейските борси в първия ден от седмицата след уикенда, в който още един конфликт прерасна във война. За броени часове цената на петрола сорт "Брент" се повиши с около два и половина долара за барел и доближи 87 долара. Финансовите прогнози в най-голямата европейска икономика, Германия, будят още опасения:

"Голямата опасност е свързана с екстремния сценарий, в който Иран може да затвори Ормузкия проток. Това, разбира се, би предизвикало драматично покачване на цените на петрола", каза Роберт Халвер, финансов анализатор.

Израел и палестинските територии не са производители на петрол, но регионът на Близкия изток осигурява близо една трета от световните доставки. Ормузкият проток е единственият морски път за износ на нефт и природен газ от зоната на Персийския залив за световния пазар. А името на Иран се споменава все по-често като важен елемент от взривоопасната смес, която би увеличила мащабите на близкоизточния конфликт.

ЕС спря помощта за палестинците, международната общност осъжда кръвопролитието в Близкия изток

"Светът няма нужда от нов конфликт, особено от конфликт в Близкия изток. Прекалено много са заинтересованите страни и ако се стигне до крайности, няма да има как да се запази мира в района. И нека не забравяме, че покачването на цените на петрола ще предизвика рекордно повишаване на инфлацията", коментира Роберт Халвер, финансов анализатор.

При руската инвазия в Украйна през 2022 световните цени на петрола скочиха до 120 долара за барел, преди да паднат под 70 долара през май тази година.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евролигата отложи предстоящите мачове в Израел
Евролигата отложи предстоящите мачове в Израел
Стилияна Николова също подкрепи инициативата "Спортът е за всички"
Стилияна Николова също подкрепи инициативата "Спортът е за всички"