НОВИНИ

България е готова да преодстави хуманитарна помощ на Израел

Николай Минков
от Николай Минков
17:42, 09.10.2023 (обновена)
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

България е готова да предостави хуманитарна помощ на Израел, заяви премиерът Николай Денков. Той изрази съмнение, че Консултативен съвет по национална сигурност в предизборната ситуация би бил полезен, тъй като някои партии използват всяка възможност да ескалират напрежението.

Денков: Няма опасност за България по отношение на общите заплахи от терористична дейност

"Знаете, че има много убити и ранени, така че трябва да видим дали можем да помогнем по отношение на болнична помощ", каза Денков.

Трябва да се следи много внимателно ситуацията в Израел, защото има потенциал за много сериозна ескалация, заяви още той.

"Всяка от основните движещи сили, от една страна, израелците и палестинците, които са в непосредствен контакт, от друга страна, Иран и нейните прокси групи наоколо като Хизбула, от трета страна САЩ и Русия - всяка от тях трябва да помисли как би могла да деескалира този конфликт. Няма да е лесно, но в края на краищата това ще бъде решението, защото опасността да се разрази много по-голяма буря е сериозна", посочи премиерът.

Засилено присъствие на полиция и жандармерия има от днес в обекти от националната сигурност. Мерките бяха предприети, след вчерашното заседание на Националния контратерористичен център, на който се въведе жълто ниво на риск за летища, гари и синаготи.

Радев: Няма заплаха за националната сигурност, ако има промяна, ще свикам КСНС

Охраната на летище София е увеличена от тежко въоръжени служители на реда с автомати.

Служителите на реда, с помощта на полицейски кучета, следят за изоставен багаж и за подозрителни лица. Не се позволява и на автомобили и автобуси да престояват пред летището.

Осветиха фасадата на парламента с цветовете на флага на Израел

На Централна гара в столицата днес имаше засилено присъствие на жандармерията. Униформените, разделени на обходни двойки, осъществяваха постоянно наблюдение на влизащите и излизащите пътници не само в пред гаровия комплекс, чакалнята и на перона, но и в подлезите към коловозите.

Засилено е полицейското присъствие днес и пред столичната синагога. Освен униформени, за сигурността на синагогата са привлечени и допълнителни частни охранители.

Еврейският културен център "Жул Паскин" във Видин, който беше официално отрит преди малко повече от месец на мястото на реставрираната стара синагога, днес също осъмна със засилена охрана.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На 12 октомври започва делото за убийството на българския граничен полицай
На 12 октомври започва делото за убийството на българския граничен полицай
Красимир Джуров е четвъртфиналист на Европейската купа по бокс в Черна гора
Красимир Джуров е четвъртфиналист на Европейската купа по бокс в Черна гора