НОВИНИ

Дипломатическото решение за Близкия изток - мисията (не)възможна

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
16:29, 09.10.2023
Чете се за: 05:42 мин.
По света
Слушай новината

В момента няма никаква перспектива за спиране на военните действия в Израел. Това заяви бившият главен координатор на ООН за мирния процес в Близкия изток Николай Младенов. Според него перспектива няма да има, докато не се възстанови някакъв баланс, който да позволи преговори за примирие или за търсене на политически изход от кризата.

С него разговаря Джанан Дурал.

Джанан Дурал: Г-н Младенов, как тази нова ескалация между Израел и Хамас ще рефлектира върху новите реалности в региона?

Николай Младенов:Ще започна отзад напред - първо това е много голяма ексалация, по-голяма дори от това, което се случи между Израел и Газа през 2014г. Моето очакване е, че кризата няма да бъде разрешена бъзо, тя ще бъде продължителна и ще доведе до пълно преформулиране на много от постулатите, с които сме свикнали да работим по близкоизточния конфликт. За съжаление през последните месеци това, което видяхме, е едно отслабване на международното наблюдение върху това, което се случва в процесите в Газа поради много фактори, свързани с политиката в региона, нарастващо напрежение също вътре в палестинските общности заради случващото се на Западния бряг между израелските заселници и палестинците, случващото се в Йерусалим, някои от много острите изявления на израелски политици. Всичко това доведе до едно постоянно надигане на напрежението. Нищо от това, обаче, не оправдава това, което се случва в момента. Нищо от това, което казах, не оправдава агресията на Хамас. За съжаление резултатът ще бъде изключително тежък както за палестинците, които живеят в Газа, така и за хората, които живят в Израел по границата. Аз очаквам тази ситуация да продължи дълго време и да доведе до пренареждане на картите в Близкоизточния мирен процес, ако въобще за такъв може да се говори в момента.

Лицето на ужаса в Израел: Разкази за убити, отвлечени и изчезнали

Западните лидери заклеймиха действията на Хамас, светът показа солидарност с Израел, а Иран, макар да отрече участие, приветства действията на палестинската групировка. Търсенето на решение по дипломатичен път на този етап изглежда ли реалистично?

Николай Младенов: Това, което мен най-много ме притеснява е, че в момента няма никаква перспектива за спиране на военните действия или поне такава перспектива няма да има, докато не се възстанови някакъв баланс, който да позволи преговори за примирие или за търсене на политически изход от кризата. Вероятно стигането до такъв момент ще бъде много болезнено, много продължително и ще коства живота на страшно много хора и ще има последствия далеч отвъд предела на израелските и палестинските територии. Отвъд осъждането на тероризма, осъждането на безпрецедентните ракетни атаки, на отвличането на хора, на този хаос, който виждаме, отвъд всичко това, трябва да започне много сериозен разговор, отдавна закъснял за политическия изход от кризата и по какъв начин, ако въобще е възможно в следващите месеци, да не кажа години, да се конструира такъв процес, който да позволи както на Израел, така и на палестинския народ да живеят в мир в бъдещето. Но това изглежда като много далечна перспектива, имайки предвид геополитическата ситуация в света.

Израел нареди "пълна обсада" на ивицата Газа

Още една гореща точка в близост до България, на фона на войната в Украйна - как ще се отрази?

Николай Младенов:Глобалният въпрос, ако излезем извън тази криза конкретно, е че виждаме, че през последните месеци, особено от началото на руската агресия в Украйна, нестабилността в цял свят се увеличава. Виждаме какво става в Африка със серия от военни преврати, виждаме това, което се случва - войната между Хамас и Израел. Виждаме напрежението по много много други фронтове - както политическо, така и военно. Навлизаме в един период на нестабилност, в който като че ли за първи път от много десетилетия насам има политически и военни фактори, които смятат, че конфликтите, които съществуват, могат да бъдат разрешени и по военен път, а не трябва дас е чака само политическо решение.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Елка Налбантова е назначена за зам.-министър на труда и социалната политика
Елка Налбантова е назначена за зам.-министър на труда и социалната политика
Над 50 000 зрители видяха доброто каране на Дани Цанков във Франция
Над 50 000 зрители видяха доброто каране на Дани Цанков във Франция