НОВИНИ

Властите у нас са в готовност да организират нов полет за евакуация от Израел

bnt avatar logo
от БНТ
11:47, 09.10.2023
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Слушай новината

Българският правителствен самолет извърши втори полет на наши сънародници от Израел. Самолетът кацна на летище София към 4.00 часа тази сутрин. По-късно с редовен полет на "България Еър" се прибраха още български граждани от Израел. Към България продължават и част от редовните полети от Тел Авив.

Минути преди 4.00 часа тази сутрин на правителствения ВИП терминал на летище София кацна правителственият "Еърбъс" с 76 българи на борда. На него имаше и 14 чужди граждани. Всички те бяха посрещнати от вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел, председателят на Народното събрание Росен Желязков и зам.-председателят на парламента Филиз Хюсменова.

"Успешното прибиране на сънародниците ни е резултат от бързата реакция и добрата координация на всички институции", заяви Мария Габриел, като добави, че правителството е в постоянна комуникация с посланика в Израел.

Кацна и вторият полет с правителствения "Еърбъс" с българи, евакуирани от Израел

87 българи кацнаха в София тази сутрин. Всички те са изявили желание да бъдат евакуирани от Израел, но не са успели да се качат на първия правителствен полет вчера. Прибралите са медици, участвали в конференция, както и туристи.

Самолетът замина веднага, след като в неделя вечерта извози 92-ма наши съграждани. В 7.40 ч. тази сутрин кацна и първият за деня редовен полет от Тел Авив. Мерките за сигурност на летището там са били изключително засилени.

Авиолинии отменят полетите си от и до Израел

"Голяма проверка. Много хора ходят с бронежилетки. Два дена бяхме на летището. От 8-и сутринта, не всички полети бяха потвърдени. Много хора чакаха, много хора спаха на земята, на пода. Беше тежко. Далеч бях от Тел Авив. Но имаше сигнал тревога, имаше ракети. Беше страшно", каза Максим.

"Купихме билет преди 6 часа. Живея в България, обаче често пътувам дотам. Имам близки хора там. Ситуацията никак не е ок, сподели Жана Фридман.

- Как преживяхте последните два дена?

- Като на филм. Това е голям опит. Просто да знаем, че няма нищо по-добро от мира на Земята", коментира още Фридман.

На борда на самолета са били и хора, пътуващи от Щатите и прекачващи се в Тел Авив.

За днешния ден по график има три редовни полета от Израел, но единият от тях е отменен. Властите у нас изразиха готовност да организират нов полет за евакуация, ако наши сънародници изявят желание да се приберат в България.

Посолството ни в Тел Авив е открило две телефонни линии за спешни случаи.

Вижте още в прякото включване

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българската федерация по тенис създаде Обществен съвет
Българската федерация по тенис създаде Обществен съвет
Селекционерът на националния отбор на България за девойки до 17 г. обяви групата за двубоите от първата фаза на евроквалификациите
Селекционерът на националния отбор на България за девойки до 17 г. обяви групата за двубоите от първата фаза на евроквалификациите