НОВИНИ

Ролята на Иран във войната в Близкия изток тепърва ще се уточнява, коментира международен анализатор

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
16:59, 09.10.2023
Чете се за: 02:07 мин.
По света
Слушай новината

Тепърва ще се уточнява каква е ролята на Иран в ескалацията на конфликта между Израел и Хамас. Това коментира за "Светът и ние" Димитър Къцарков - специалист по международна сигурност с фокус върху Близкия изток, специализирал в университетите на Хайфа и Йерусалим.

Къцарков определи атаката на Хамак като безпрецедентна:

"Това е една масирана операция, която очевидно е подготвяна от много време. Идват въпросите как е пропусната. Случва се символично в 50-ата годишнина от войната от Йом Кипур и е едно напомняне, че човек трябва винаги да следи региона на Близкия изток и особено израело-палестинския конфликт", посочи той.

Не за първи път израелските служби, смятани за едни от най-добрите в света, са пропуснали подготвянето на такъв мащабен удар. Причините за това вероятно ще разместят политическите пластове в Израел, смята анализаторът.

"Едно разследване на Уолстрийт Джърнъл спомена, че това най-вероятно е съгласувано с Иран. Каква е ролята на Иран тепърва ще се уточнява. Дали е МОСАД, специфичната агенция, която се занимава с Газа или агенцията за вътрешна сигурност в Израел - това е един масиран провал, който ще доведе до много оставки".

Къцарков изтъкна, че през последната година Саудитска Арабия активно опитва да стопли отношенията си с Израел и коментира, че вероятно това е една от причините за ескалацията на напрежението.

"През миналия септември имаше посещение на няколко членове на Кнесета в Саудитска Арабия, а израелският министър на туризма държа реч на икономически форум, което е безпрецедентно в историята на отношенията между двете държави".

Вижте повече във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Упамекано и Кунде пропускат мачовете на Франция през октомври
Упамекано и Кунде пропускат мачовете на Франция през октомври
Полицай е намушкан в Казанлък, докато се опитва да потуши скандал
Полицай е намушкан в Казанлък, докато се опитва да потуши скандал