Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Поредна онлайн измама - съобщават ви, че сте спечелили от лотария, после искат пари, за да "освободят" сумата

bnt avatar logo
от БНТ
20:26, 12.08.2023
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

За пореден случай на опит за финансова измама чрез електронна поща сигнализира наш зрител от Благоевград. Става дума за спечелване на голяма сума пари от нова лотарийна схема за раздаване на парични награди въз основа на компютърна система за гласуване. В имейла подробно е обяснено, че не е необходимо да се закупуват билети за участие, а победителите се избират чрез мобилна мрежа за гласуване.

Съпругът на Иванка Христова получава имейл, в който го информират, че е спечелил 3 милиона паунда и сред 14-те "победители", избрани на случаен принцип като част от програмата за международни промоции на онлайн лотария.

"Направи ми впечатление, че пишеше "Лотария евромилиони" и понеже имам информация, че има такава лотария, отворих. И се започна: аз пиша, те отговарят. И всичко на български", разказва Иванка Христова.

От кореспонденцията става ясно, че вече е нает адвокат в Англия, където е регистрирана лотарията, който да изпълни законовите изисквания и да се изпратят парите. За да се случи това обаче, на него ще трябва да му се заплати.

"Легитимира се адвокатът, който ще оформя документите. Изпраща си шофьорската книжка, паспорт, сертификат за завършено образование и даже сертификат за нашата печалба. След като изпратя таксите, които възлизат на 3100 лв. или горе-долу 1700 паунда, в рамките на 48 часа ще ми изпратят по куриер документите, че е започнала процедурата по освобождаването на моята печалба".

Фалшиви призовки, търговия с ресурси и лекарства - как да разпознаем онлайн измамите?

Милиони потребители получават подобни съобщения, а основната цел е измамниците да вземат пари от уж печелившия.

"Това е един елемент на така наречения социален инженеринг, който разчита на това, че хората, които получат такъв мейл, ще повярват, че могат да спечелят милиони или много пари. Оттам започва целият проблем. Няма как да получиш пари от нещо, в което не си участвал или най-малкото да получаваш пари от някакъв източник, който е неясен", обясни експертът по киберсигурност Явор Колев.

Защитата на всеки зависи от неговото собствено чувство за самосъхранение, коментира и адвокатът Теодор Тошев:

"Тоест, те трябва да се научат да различават подвеждащите имейли или имейлите, които се опитват да ги въведат в заблуждение или измама, както и съобщенията в социалните мрежи".

Обикновено в измамни схеми в интернет се увличат по-възрастните хора, които са по-доверчиви и не използват толкова активно имейлите си и социалните мрежи.

Репортер: Йорданка Бакалска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нургюл Салимова спечели първата партия в четвъртфиналния си сблъсък на Световната купа по шахмат
Нургюл Салимова спечели първата партия в четвъртфиналния си сблъсък на Световната купа по шахмат
Баскетболистите до 16 г. ще играят на финал на европейското първенство, осигуриха си място в Дивизия "А"
Баскетболистите до 16 г. ще играят на финал на европейското първенство, осигуриха си място в Дивизия "А"