НОВИНИ

Климатичните промени могат да доведат до глобален глад, предупреждава ООН

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
19:44, 12.08.2023
Чете се за: 02:35 мин.
По света
Слушай новината

Климатичните промени са новата пандемия, която завладява света, предупреждават от ООН. Според прогнозите на организацията, заради глобалното затопляне световният глад ще настъпи много преди 2050, както се смяташе досега.

Гледки, които вече не могат да се видят. Испанският национален парк Доняна, определян някога като "рай", все повече започва да прилича на пустиня.

"Преди това беше лагуна, а сега е поляна. Много добре познавам този район и мога да ви уверя, че паркът изчезва. Ето тук трябваше да има вода, но сега има храсти", обяснява Кармен Диас, изследовател.

Доняна е едно от места в Европа, които климатичните промени заличават. Учените отдавна предупреждават, че ако изменението на климата не бъде овладяно, до края на века пустинята ще превземе големи територии в южните райони на континента.

"Повече от 100 години учените знаят, че има пряка връзка между концентрацията на парникови газове в атмосферата и глобалните температури. Знаем също, че колкото повече се засилва глобалното затопляне, толкова повече ще има екстремни прояви на времето", коментира Саманта Бърджис, изследовател.

Земята ще започне да се променя много преди затоплянето да се увеличи с 1,5 градуса, предупреждава Ален- Ришар Донуахи, който председателстваше климатичната конференция на ООН миналата година.

Според него горещите вълни, все по-честото редуване на суша и наводнения и лошите земеделски практики доближават света до масов глад. Според статистиката, най-гладуващата държава сега е Судан.

"Над 20 милиона души в Судан са изправени пред продоволствена криза. 6 милиона от тях са в критично състояние", каза Адам Яо, заместник-представител на ФАО в Судан.

Промяната на климата, сушите, бурите, наводненията не познават граници, те не се нуждаят от виза, за да отидат в дадена страна. Не са само бедните страни, всички са в една лодка, напомня Ален Ришар Донуахи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хюн-мин Сон е новият капитан на Тотнъм
Хюн-мин Сон е новият капитан на Тотнъм
Лука Дончич няма да играе за Словения в контролата срещу САЩ
Лука Дончич няма да играе за Словения в контролата срещу САЩ