НОВИНИ

Първият музей за улично изкуство в света се открива в Старо Железаре

bnt avatar logo
от БНТ
12:52, 12.08.2023
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Първият в света селски музей за улично изкуство се открива днес в хисарското село Старо Железаре. То е прочуто с това, че по фасадите на къщите му са изрисувани образите на световни лидери, звезди и популярни личности. В експозицията се показват оригинални предмети и пособия, използвани от художниците за създаването на стенописите, както и платна с лозунги от манифеста за селския авангард.

За по-интересен облик и популярност на селото семейство Пирянкови канят свои полски ученици, които правят реалистични изображения на световни знаменитости върху фасадите и дуварите на къщите в Старо Железаре. Интересно е, че тези знаменитости са в общуване с местни колоритни жители.

Вече 10 години продължава тази дейност в селото. Затова и инициаторите са решили да обобщят находките в този първи по рода си селски музей на уличното изкуство. В него са подредени както фотоси и постери от предишни издания, така и артефакти от различни акции, провеждани през годините.

"Истинският авангард се ражда на село. Имаше празна зала в читалището. Ние имахме супер големи и хубави панели, печатани в Полша и ги изпратихме тука. Ще ги гледат много хора и ще им се радват. Освен тези панели, събрахме и много снимки за живота на село", разказа Катаржина Пирянков, организатор на фестивала.

"Много обичам тези проекти и това село. Всички проекти са много артистични. Аз много обичам България", каза Анна Косуик, студент от Полша.

снимки: БТА

Всяка година темата на пленера има различен облик, а тази година са избрали темата за пътешествието като в селото вече присъстват известни холивудски актьори и техните герои като Индиана Джоунс, Джак Спароу. Пленерът продължава до 18 август.

Вижте повече в прякото включване на Владислав Севов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Паркингът пред поликлиниката и частната болница в Благоевград е в окаяно състояние
Паркингът пред поликлиниката и частната болница в Благоевград е в окаяно състояние
Мицин и Янчев са финалисти на 400 м. свободен стил, Братанов на 50 м. на европейското първенство по плуване до 23 години
Мицин и Янчев са финалисти на 400 м. свободен стил, Братанов на 50 м. на европейското първенство по плуване до 23 години