НОВИНИ

Незаконни договорки на пазара: Колко струват картелите на обществото?

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
12:38, 12.08.2023
Чете се за: 02:45 мин.
Бизнес
Слушай новината

Само няколко картела за манипулиране на търгове са разкрити у нас през последните години. Това показва доклад на Световната банка. За сравнение в Словакия разкриването на подобни съглашения е било десетократно по-голямо. Защо разкриването на картели е толкова трудно и как те вредят на гражданите и струват скъпо на публичните финанси?

Разкриването на картели е труден процес, който отнема години. Съвременните технически средства за комуникация също улесняват тайното договаряне.

Милен Русев, адвокат: "Картелите трябва да се идентифицират и да се преследват на база на резултата, който се вижда на пазара. Когато един продукт или услуга се продава на еднакви цени от конкуренти има голяма вероятност те да са се разбрали."

Изчисленията показват, че картелите начисляват с около 50% над конкурентните цени. От Световната банка дават пример. Ако Комисията за защита на конкуренцията разкрива 5% от всички картели, а средната надценка на фирмите участващи в картел е 80% общите преки загуби възлизат на 0,3% от БВП. Косвените вреди обаче са още по-големи.

"По-дългосрочните ефекти са по-опасните защото с такива споразумения могат да се отблъснат навлизането на нови конкурент, да имаме дългосрочно разпределяне на пазара между 2-3-4 участника. Може да се спрат иновациите", обясни Лъчезар Богданов, главен икономист в Института за пазарна икономика.

Глобите, които налагат регулаторните органи са процент от оборота. В България финансовата санкция е по-ниска спрямо други страни.

"Всички актове на регулатора обикновено се обжалват в съда. Ако те не са добре аргументирани, няма достатъчно доказателства, ако не е изпипана работата, съда умело успява да отмени санкцията", каза още Лъчезар Богданов, главен икономист в Института за пазарна икономика.

Картелите могат да се формират във всеки отрасъл, но броя на пазарните конкуренти има значение.

Милен Русев, адвокат: "Пазари, на които участниците са по-малко, там е по-лесно да се установи и да се види, че има споразумение, което уврежда конкуренцията."

Картел може да възникне по-лесно и в сектори с високи входни бариери или може да действа само за ограничен брой продукти и услуги.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мицин и Янчев са финалисти на 400 м. свободен стил, Братанов на 50 м. на европейското първенство по плуване до 23 години
Мицин и Янчев са финалисти на 400 м. свободен стил, Братанов на 50 м. на европейското първенство по плуване до 23 години
Италия може да е домакин на битката между Мъск и Зукърбърг
Италия може да е домакин на битката между Мъск и Зукърбърг