НОВИНИ

Литва затваря гранични пунктове с Беларус

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
11:15, 12.08.2023
Чете се за: 02:32 мин.
По света
Снимка: БТА/Архив
Слушай новината

Русия обяви, че е отблъснала рано тази сутрин украински атаки с 20 дрона по цели в Крим. Няма пострадали и щети. До момента няма коментар от страна на Украйна. Същевременно Франция осъди руските ракетни удари по цивилни в Украйна, при които беше убито дете, и обеща да увеличи военната си подкрепа Киев. В традиционното си видеобръщение украинският президент Володимир Зеленски заяви, че страната му работи усилено за разработването на алтернативни маршрути за износ на зърно. На този фон Литва обяви плановете си да затвори два от общо шестте гранични пункта с Беларус.

"Не рискувайте Вашата сигурност - не пътувайте до Беларус. Може да не успеете да се върнете" - това гласи текстът на билборд на литовско-беларуската граница. Министерството на външните работи на Литва предупреди, че дори хората, които не са свързани с политиката или държавните институции могат да станат обект на разузнаването на Беларус.

Въпреки препоръката, на границата има постоянна опашка от коли. Валентина се връща от пазар в Беларус:

"Много е евтино. Ако се отиде по-навътре в страната олиото струва едно евро, както и други продукти. Ще е наистина жалко, ако затворят границата."

По данни на литовската служба за граничен контрол около 96 хиляди литовци са преминали през юни, и 80 хиляди през май, като тези данни може да са дори по-ниски.

"Много хора отиват в Беларус пеша, за да пазаруват, особено в безмитните магазини. Други са с коли - отиват и се връщат след пазар", каза Мариус Гарукас, от граничния контрол на Литва.

Въпреки влошените взаимоотношения заради конфликта в Украйна, Беларус не иска визи за пътуващите от балтийските държави. Литва, Латвия, Естония и Полша обаче разглеждат режима в Беларус като заплаха заради присъствието там на руската наемническа компания "Вагнер". В отговор на 18 август Литва затваря два от шестте си гранични пункта с Беларус.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Байерн Мюнхен официално обяви привличането на капитана на Англия Хари Кейн
Байерн Мюнхен официално обяви привличането на капитана на Англия Хари Кейн
Ница и Лил завършиха 1:1 в първия мач на старта на френската Лига 1
Ница и Лил завършиха 1:1 в първия мач на старта на френската Лига 1