НОВИНИ

Апокалипсис в Хавай - някогашната столица на остров Мауи е почти напълно изпепелена

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:48, 11.08.2023
5406
Чете се за: 03:47 мин.
По света
Слушай новината

Истински апокалипсис в Хавай. Островният американски щат остава в плен на огнения ад. Три са големите огнища, които за пореден ден изпепеляват популярния остров Мауи. 55 са потвърдените жертви, но над 1000 души се водят за безследно изчезнали. Американският президент Джо Байдън обеща спешна подкрепа за жители на пострадалия остров, но сред хората на Хавай властва отчаянието.

55 са жертвите на огнения ад на Хавайските острови, хиляди останаха без дом

Тропически рай, който не беше пощаден от природата. Днес от Лахайна - най-популярния град и някогашна столица на Мауи са останали само пепел и жарава. За три дни пожарите изпепеляват 80% от историческия град. Разрушени са 1700 сгради, главната крайбрежна алея на практика вече не съществува. Огънят е погълнал знакови забележителности в Лахайна, които всяка година привличат 1/3 от всички туристи на Хаваите. Избягали на безопасно разстояние жители, се връщат там, където са били домовете им - с надеждата още да имат такива. Не всички имат този късмет.

"Духаше толкова силен вятър, че нямахме никакво време да се подготвим. Никой не дойде да ни каже да се евакуираме, просто го направихме", разказва Джули Лунди, жителка на Лахайа.

"Хората са загубили абсолютно всичко - дома си, работата си, колите си, домашни любимци. Дори не ми се мисли за това какво е станало с онези, които се водят в неизвестност", обясни Кийт Хънтър, жител на Лахайна.

По данни на Бреговата охрана, най-малко 100 души са скочили в океана, за да се спасят от пожара. До момента са спасени едва половината от тях.

"Бяхме на крайбрежната улица и видяхме приближаващите пламъци, трябваше да мислим бързо. Оставихме колата и заедно с жена ми и петте ни деца влязохме в океана. Намерихме надуваема лодка, около нас всичко гореше, имаше експлозии, автомобили се взривяваха, хвърчеше жарава. Не можехме да дишаме и вълните се опитваха да ни отнесат навътре в океана", казва Виксей - турист от Калифорния.

Снимки: БГНЕС

Хората на Хаваите се питат едно - как и защо стихията за часове поглъща огромна част от Мауи. Краткият отговор - климатичните промени. Налице били необходимите "съставки" за мащабен пожар - суша, силен вятър и искра, която да запали пламъка.

"Целия сезон на Хаваите и особено на Мауи сушата е убийствена. Рискът от пожари беше изключително висок. С преминаването на урагана "Дора" нещата вече излизат извън контрол. Когато имате горяща сграда и силен вятър, се получава ефектът на доминото. Пламва нова сграда, след нея друга и още една. Всичко се случва светкавично", поясни метеорологът проф. Крейг Климънтс.

За разпространението на пламъците "помага" и засадената нетипична за острова растителност - сухи треви, които са красиви и използвани за декорация, но в случая - послужили като подпалки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лъчезар Котев донесе минимален успех на Арда над Локомотив София
Лъчезар Котев донесе минимален успех на Арда над Локомотив София
Ще отпаднат ли световни произведения от програмата по литература след промяната на учебните планове?
Ще отпаднат ли световни произведения от програмата по литература след промяната на учебните планове?