НОВИНИ

55 са жертвите на огнения ад на Хавайските острови, хиляди останаха без дом

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
07:08, 11.08.2023 (обновена)
Чете се за: 04:02 мин.
По света
Слушай новината

53 души са загинали при горските пожари на Хавайските острови, очаква се броят им да се повиши. Около 1000 души са в неизвестност, хиляди са без домове, в засегнатите райони няма електричество и интернет. Почти цял град, пълен с исторически забележителности, беше изпепелен от пламъците. Огнената стихия е най-смъртоносното бедствие на островите, откакто те са част от Съединените щати.

Лахайна в миналото е столица на хавайското царство, обсипан с исторически забележителности. Носел е името Леле - в превод от хавайски - безмилостно слънце. Огнената стихия се оказа безмилостна към града - целият е опустошен.

Бриана Гил запечатва на телефона си как стихията връхлита Лахайна. За часове ситуацията става апокалиптична.

"Това е било дом. Ето и колата им."

Три горски пожара избухват на хавайския остров Мауи във вторник, пламъците бързо се разпространяват заради силните ветрове, предизвикани от преминаващ в близост ураган. Пламъците се движат толкова бързо, че много са блокирани, някои от тях скачат в океана, в опит да се спасят. Виксей, съпругата му и 5-те им деца са дошли на почивка в Лахайна от Калифорния. Оказват се в плен на пламъците.

СНИМКИ: БТА

"Бяхме на крайбрежната улица и видяхме приближаващите пламъци, трябваше да мислим бързо. Оставихме колата и заедно с жена ми и петте ни деца влязохме в океана. Намерихме надуваема лодка, около нас вкичко гореше, имаше експлозии, автомобили се взривяваха, хвърчеше жарава. Не можехме да дишаме и вълните се опитваха да ни отнесат навътре в океана. Местни хора ни помогнаха", каза Виксей - турист от Калифорния.

От Бреговата охрана на Съединените щати съобщават, че около 100 души са скочили в океана в отчаян опит да избягат от огъня. От тях са спасени над 50 души. Разрушени са 1700 сгради, а 80% от град Лахайна е изпепелен.

"Ще имаме нужда от подслон за хиляди хора. Първоначално търсим 2000 стаи и се обръщаме към всички хотели", заяви Джо Грийн - губернатор на Хаваи.

Джо Байдън обяви горските пожари като "голямо бедствие" и така се освобождават федерални средства за възстановяване.

"Изгубили са любим човек, домът им е разрушен или с нанесени щети - ще получат помощ незабавно. Наредих и спешна подкрепа за смелите огнеборци и спасителните служби, които работят безспирно и рискуват живота си", заяви Джо Байдън - президент на САЩ.

На остров Мауи идват една трета от всички туристи на Хаваите. На летище Кахулуи автобуси и микробуси продължават да карат туристите, които очакват да се завърнат у дома.

“Когато си в капана на пламъците прииждат толкова различни емоции, особено ако си със семейството си. Пълно опустошение - градът е изпепелен, историята изгорена. Идвам тук да сърфирам от около 20 години, тук беше меденият ми месец, тук празнувах 74-тия си рожден ден", заяви Чарлс Макклей.

Комбинация от фактори е причината за бързото разпространение на горските пожари - ураган, който преминава южно от хавайските острови, високовъзпламенима растителност и необикновено сухо за района време през последните седмици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руска ракета удари хотел в Запорожие
Руска ракета удари хотел в Запорожие
Слънчево време днес
Слънчево време днес