НОВИНИ

Втори полет с космически туристи над Земята (СНИМКИ/ВИДЕО)

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:53, 10.08.2023
Чете се за: 03:05 мин.
По света
Слушай новината

Втори полет с космически туристи на британската компания "Върджин галактик". Ракетопланът "Юнити" беше изстрелян от космодрума "Америка" в Ню Мексико в 17.20 часа българско време и малко повече от час по-късно се завърна на Земята. На борда му бяха майка и дъщеря от Карибите и 80-годишен британец. Компанията "Върджин галактик" планира да провежда редовни полети с туристи в Космоса.

Полетът до ръба на Космоса, за който трима души успяха да си осигурят билети, продължи 70 минути. След изстрелването ракетопланът "Юнити" се отдели от самолета носител и се издигна до височина от около 88 км или малко под линията на Карман, която е на 100 км над Земята и се смята за условна граница между атмосферата и Космоса. Във връхната точка на траекторията гравитацията е нулева и пътниците, заедно с техния инструктор, изпаднаха в безтегловност. Именно това е кулминацията на полета.

Тримата приключенци на борда са 46-годишната Кейша Шахаф и 18-годишната Анастейша Майерс - майка и дъщеря от карибския остров Антигуа, заедно с Джон Гудуин от градчето Нюкасълъндър Лайм във Великобритания.

Кийша Шахаф: "Животът ми премина до водата, но се чувствам по-дълбоко свързана с въздуха."

Двете жени спечелиха билетите за пътуването в благотворителна лотария. Цената на билета е 450 000 долара. Но Джон Гудуин е платил "само" 200 000 долара, защото го е купил още през 2005 година. Мъжът е болен от Пакинсон и ще стане вторият човек с тази диагноза, който лети в Космоса. Участва в Олимпийските игри през 1972 година като състезател по кану, преди три години покорява Килиманджаро. Целта му е да покаже, че тежкото заболяване, при което части от мозъка прогресивно се увреждат - не може да го победи. Преди полета той сподели пред Би Би Си, че е бил сигурен, че ще го отхвърлят.

снимки: БТА

Джон Гудуин: "Да се издигнеш на такава височина, да видиш формите на Земята отгоре, чернотата на Космоса, да изпаднеш в безтегловност, всички тези неща, това беше възможност, която не можех да пропусна."

Първият подобен полет на компанията беше през юни. Ричард Брансън е в силна конкуренция с Джеф Безос и Илън Мъск в надпреварата за първенство в космическия туризъм.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Два медала за България в тройния скок на европейското първенство по лека атлетика до 20 г.
Два медала за България в тройния скок на европейското първенство по лека атлетика до 20 г.
Николай Петрунов се завърна в Пирин Благоевград на позицията технически директор
Николай Петрунов се завърна в Пирин Благоевград на позицията технически директор