НОВИНИ

Проблеми в детското здравеопазване - ниско заплащане и лоши условия на труд гонят лекарите

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
19:41, 10.08.2023
Чете се за: 05:45 мин.
У нас
Слушай новината

Неравномерното разпределение на леглата и лекарите в страната е водещ проблем в детското здравеопазване. По данни на Националния център за обществено здраве и анализи 8 са областите у нас, в които има драстичен недостиг на специалисти педиатри с повече от един профил. Това са Благоевград, Перник, Силистра, Видин София-област, Шумен, Търговище, Хасково и Ямбол. Само 4 са областите в страната с детски лекари във всички профили - София-град, Плевен, Пловдив и Варна.

Най-тежък е проблемът в област Видин, където има само специалисти по обща педиатрия и няма дори неонатология. В останалите 8 проблемни области има само обща педиатрия и неонатология.

"Тоест разпределението на лекарите в съответните области е много различно и в този смисъл в някои от местата с тежък недостиг", каза доц. Красимира Дикова, директор на Дирекция "Национални здравни данни" в НЦОЗА.

Реално данните показват обаче, че на картата на Евросъюза с 20 педиатри на 100 000 души население, България е на 9-о място по осигуреност с лекари.

"С по-ниска от България са и Германия и Франция и Австрия, където осигуреността е между 12 и 15 лекари педиатри", каза доц. Красимира Дикова.

Водеща по този критерий е Гърция с почти два пъти повече - около 40 на 100 000 души, следват я Кипър и Словения. Практиката обаче доказва, че не този показател е определящ за качеството на детското здраве. В Дания и Швеция например педиатрите са 10 на 100 000 души, а именно тези страни водят класацията за най-здрави деца.

"За мен, казвам личното си мнение, броят на педиатрите не е толкова тежкият проблем, колкото разпределението и организацията в самата система", каза още доц. Красимира Дикова.

Новата Национална здравна карта, по която министерството работи в момента би трябвало да реши именно тези проблеми - както с броя педиатри в дадено населено място, така и с разкриването на нови болници, само там където има недостиг.

"Необходимо е да има абсолютно целенасочена държавна политика за подкрепа и развитие на педиатричната помощ в цялата страна. За съжаление обаче, голяма е ролята на местните ръководители на конкретните лечебни заведения. Няма как министерството аварийно да решава проблеми, тлеели с години в различни лечебни заведения в страната", каза д-р Благомир Здравков - изпълнителен директор на СБАЛ по детски болести.

Такъв, по думите на д-р Здравков, е и проблемът със заплащането:

"Директорите и съветите на директорите са тези, които решават размерите на заплащането спрямо извършената дейност на конкретните лекари какво да бъде."

Д-р Здравков даде пример с лечебното заведение във Враца, където заплащането на педиатрите е 1430 лева, колкото взимат санитарите в софийската педиатрия:

"В нашата болница средните заплати на началниците на клиники са 4800 лв., средните заплати на лекари със специалност са 3700 лв., на лекари в процес на придобиване на специалност 2400 лв."

Враца остава без детско отделение заради масово напускане на педиатри

Финансова е причината за острия недостиг на детски лекари и медицински сестри и в детското отделение на МБАЛ-Благоевград. Там днес на смяна е само една сестра за 12-часово дежурство.

БНТ: Какво се случва обаче, когато е само една сестра и има някаква извънредна ситуация тук в отделението?

"Опитва се да се справя с работата си и с задълженията, които трябва да помогне на дете. Когато е необходима бързата реакция и бързото лечение. Ниска заплата и младите не искат да работят на основата на тази заплата, която получаваме", казва Антоанета Борисова – старша сестра в детско отделение към МБАЛ-Благоевград.

БНТ: Има ли изобщо специализанти, които идват с желание да работят тук или напоследък все по-рядко се срещат?

Антоанета Борисова: "Въобще не идват. Не да се срещат, а въобще не идват, и не искат да работят в детското отделение."

Здравното министерство определя политиката, но нейното изпълнение е в ръцете на експертните съвети, ръководителите на болници и общините. Финансов ресурс има достатъчно, стига той да се разпределя правилно, смятат от гилдията. Положителен пример е болницата в Гоце Делчев, която също е била пред закриване, но новият директор, бивш кадър на "Пирогов", е успял да я развие и обезпечи изцяло.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европрокуратурата: Разследването срещу кмета на Генерал Тошево е за злоупотреба с евросредства
Европрокуратурата: Разследването срещу кмета на Генерал Тошево е за злоупотреба с евросредства
Нургюл Салимова с второ реми в четвъртия кръг на Световната купа по шахмат
Нургюл Салимова с второ реми в четвъртия кръг на Световната купа по шахмат