НОВИНИ

Украинското контранастъпление - резултати и прогнози

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
19:27, 10.08.2023
8422
Чете се за: 04:47 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Украйна напредва, но много бавно, за да може резултатите от тежките битки да са видими - това е заключението на военните експерти два месеца след началото на контраофанзивата. Има съвсем обективни причини за забавянето, но не беше от полза твърде дългата подготовка за действия от страна на Киев. Не бива обаче да отписваме украинците, казва за БНТ полковникът от резерва Вайдотас Малинионис от литовските въоръжени сили.

След месеци подготовка - тактическа, военна, дипломатическа - дългоочакваната украинска контраофанзива започна през юни. Беше създадено впечатление, че украинските сили ще напреднат бързо и безкомпромисно. Картите обаче, както и независими анализи показват, че промяна в позициите почти няма. Отвоювани са едва 16 квадратни километра земя.

Въпреки, че украинците са успели да си върнат контрола над част от териториите, най-мащабният им успех си остава освобождаването на Херсон през ноември миналата година. Причините - колкото време за подготовка имаше Киев, толкова имаше и Москва, казва Вайдотас Малиниоинис от Литва - военен и анализатор за мозъчен тръст по военни въпроси.

"Трябва да разберем, че ние - Западът, не осигурихме навреме достатъчно боеприпаси и подкрепа. Позволихме на страната на Путин да подготви защитните си позиции по целия фронт, в района на Донбас. Позициите са с много защитни обръчи, заложени са много полеви мини. Това, разбира се, усложнява и забавя контранастъплението на украинците", каза о.з. полк. Вайдотас Малинионис.

Най-уязвимите, според Москва, места по фронтовата линия с дължина около 1 100 км, са поне тройно укрепени - първо има противотанкови траншеи, следват драконови зъби - бетонни пирамиди срещу преминаване на танкове, а след тях - и мрежа от окопи. Теренът е осеян и с мини. Западните машини за разминиране оцеляват след удар с една от тях, но руснаците са залагали по две една върху друга.

"Много е важно западната подкрепа да продължава и да бъде постоянна. По-специално, сега украинците се нуждаят от инженерно оборудване и експлозиви за разминиране", каза о.з. полк. Вайдотас Малиниоинис.

Другият коз на Москва са бойните хеликоптери Ка-52 Алигатор. Те изстрелват ракети по украински БТР-и, които са спрели или се движат бавно заради мините. Въпреки това, Украйна атакува в три посоки и търси слабите места по фронтовата линия.

"Този наратив, че украинците се забавят, че няма да победят, е твърде прибързан. Знам, че в западните държави, и в САЩ, има политици, които упражняват натиск за започване на преговори с руснаците, защото украинците са пробили руските позиции. Не мисля, че това е добре, защото ако сега бъдат изоставени позиции, ако се остави някаква територия на Путин - Донецк, Луганск, просто ще им дадем време да се подготвят за ново настъпление", каза о.з. полк. Вайдотас Малиниоинис.

Ако няма съществен успех, ще продължи ли Киев да разчита на мащабна помощ - от Запада, дали бавният напредък няма да раздели партньорите, предвид че предстоят и избори в Полша, Нидерландия, догодина и в САЩ.

"Прозорецът за действие на украинските сили е до към края или средата на октомври. После започва дъждовният период и ще стане много сложно за пехотата да организира маневри. Но се надявам, че украинците все още имат шанс - да разгромят руските позиции. Все още има време", каза о.з. полк. Вайдотас Малиниоинис.

Никой не обича дълга война, казва още полк. Малинионис. Часовникът не върви в полза на украинците, но съм оптимист, добавя той.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нургюл Салимова с второ реми в четвъртия кръг на Световната купа по шахмат
Нургюл Салимова с второ реми в четвъртия кръг на Световната купа по шахмат
14 отбора ще участват през новия сезон в женското футболно първенство
14 отбора ще участват през новия сезон в женското футболно първенство