НОВИНИ

Враца остава без детско отделение заради масово напускане на педиатри

bnt avatar logo
от БНТ
17:20, 10.08.2023
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

До дни Враца остава без детско отделение заради масово напускане на педиатри. А причината - лекарите получават ниски заплати и изпълняват труден график на дежурства заради недостиг на кадри. Оставка подаде и директорът на болницата. Днес с медиците се срещна здравният министър, който увери, че има решение на проблема, но то ще бъде временно.

Ниско заплащане, трудни графици за дежурства, а неизползваният платен годишен отпуск на педиатрите във врачанската болница е над 80 дни.

д-р Бисер Тодоров: "Кой би работил 3 години без да излиза отпуска? Да заповяда да работи. Как да работим двама души, трябва да умрем там, трябва да не си ходим вкъщи".

д-р Йоцка Йончева: "Има много колежи в доболничната помощ, които имат специалност педиатрия - десетина, но не желаят да дойдат да помогнат. Господ да ни е на помощ!

Пред сградата на областна администрация се събраха и родители, притеснени от факта, че детското отделение ще затвори до дни.

Основният проблем е в здравната система и управлението на болницата, каза здравния министър след срещата си с ръководството на лечебното заведение и увери, че решение има, но ще бъде временно.

"На този етап ще закърпим положението, ще намерим педиатри, но трябва съдействие и от общината, защото общината също може да даде някои перспективи на болницата", заяви проф. д-р Христо Хинков - Министър на здравеопазването.

Увеличението на заплатите на лекарите в детско отделение може да се постигне чрез преразпределение на вътрешното възнаграждение по клиничните пътеки, каза още здравният министър. Той посочи и друг проблем в здравната система.

"Частни болници, които изсмукват ресурса от държавните болници е проблем и трябва да намерим начини. Един от начините е да се консолидират всички тези предлагани медицински дейности и от частни и от държавни болници", заяви проф. д-р Христо Хинков.

Ако проблемът с недостига на лекари в детското отделение не бъде решен до дни, от следващата седмица малките пациенти ще търсят помощ в Монтана, Плевен и София.

Автор: Мирослава Георгиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Младен Манойлович: Вярвам, че с Рилски спортист можем да постигнем страхотни успехи
Младен Манойлович: Вярвам, че с Рилски спортист можем да постигнем страхотни успехи
Полша разполага още 10 000 войници на границата с Беларус
Полша разполага още 10 000 войници на границата с Беларус