НОВИНИ

Кабинетът набеляза 15 мерки срещу агресията и насилието

Александър Марков
от Александър Марков
16:39, 10.08.2023 (обновена)
Чете се за: 04:45 мин.
Сигурност и правосъдие
Снимка: БТА
Слушай новината

15 спешни мерки за справяне с агресията набеляза кабинетът. Премиерът Денков сравни случаите на насилие у нас с "епидемия". Той обсъди мерките с представители на четири министерства.

Петнайсетте мерки, които са в ресорите на четири министерства, трябва да се справят с "епидемията" от случаи на насилие, обясни премиерът Николай Денков.

Те са следните: в областта на образованието се предлагат повече училищни психолози, ментори за справяне с агресията, програма за работа с родители, в чиито семейства има изявени случаи на агресия, екипи за медиация на конфликти спрямо деца с проявено насилие в семейството, ученическо самоучастие, тоест ученици да помагат на свои връстници, спрямо които е упражнено насилие и агресия. Така, според МОН, ще бъде постигната позитивна училищна среда.

В областта на правосъдието и вътрешните работи се предлага създаването на Национален съвет по превенция и защита от домашно насилие, създаването на специална Национална информационна система, в която да бъде въвеждана информация за домашно насилие, кои са агресорите, кои са жертвите и какво е свършено по тези случаи. Работа с полицаите, които се отзовават по сигнали за престъпления, свързани с домашно насилие.

В областта на социалните дейности се предлага създаването на Национална програма за превенция на насилието, както и създаването на поне една социална услуга, насочена към жертвите на насилие в областите на страната.

Всяка промяна започва с гласност. Затова преди да представи мерките на кабинета срещу насилието, премиерът Николай Денков обясни ползата да се разкаже за съдбите на жертвите на насилие:

"Моето усещане е, че това всъщност е било скрита епидемия през последните години. Сега, окуражени от подкрепата, която някои от жертвите получиха от обществото, бих казал и от институциите, макар и със закъснение в някои случаи, много повече хора се осмелиха и решиха да разкажат за техните конкретни проблеми."

Петнайсетте мерки на кабинета предвиждат по-добра координация между МВР, правосъдието, социалните органи и образователните институции. Институциите и адвокатските колегии по места ще си сътрудничат в борбата с домашното насилие.

"Всеки полицай, който е получил сигнал за извършено престъпление, свързано с домашно насилие, е длъжен да информира пострадалия, че той може да ползва безплатна правна помощ", каза Емил Дечев, зам.-министър на правосъдието.

Предлага се, също така, засилена работа с полицаите и информационна система за случаите на домашно насилие.

"Към настоящия момент са в сила Методически указания за действията на полицейските органи при случай на домашно насилие, като в тях подробно са разписани механизми за действие на всеки един етап от получаването на сигнала, посещението на място, разговор с пострадалия", каза Ивелина Дундакова, зам.-министър на вътрешните работи.

В образованието: психолози, медиатори и ментори да се борят с агресията в училище.

"Ние трябва да осигурим възможност за психологическа помощ на всяко дете и ученик и в тази посока ще работим заедно и с АСП, и с общините такава психологическа безплатна услуга да се окаже на нуждаещите деца", каза Галин Цоков, министър на образованието и науката.

И още мерки: във всяка област да има поне една социална услуга за жертвите на насилие.

"Ще предложим развитие на Мрежа от специализирани услуги за възрастни и деца, жертва на насилие, които са достъпни за всички пострадали", каза Мая Василева, зам.-министър на труда и социалната политика.

Колко ефективни са мерките, премиерът Николай Денков обеща да отчете след точно един месец.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Община Варна ще обжалва съдебно решение за връщането на главния архитект
Община Варна ще обжалва съдебно решение за връщането на главния архитект
Димитър Кузманов се класира за четвъртфиналите на турнир в Германия
Димитър Кузманов се класира за четвъртфиналите на турнир в Германия