НОВИНИ

Десетки автомобили ежедневно паркират в Борисовата градина

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
12:15, 10.08.2023
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Стотици шофьори паркират ежедневно в Борисовата градина в София. За това ни сигнализира наш зрител. Голяма част от автомобилите имат пропуск, издаден от общината, защото обслужват обектите в парка.

Проверка на БНТ обаче показа, че всеки може да влезе в Борисовата градина с кола, стига да каже че отива до ресторанта откъм улица Незабравка. Входът откъм къпалнята "Мария Луиза" дори няма бариера. Проблемът е толкова голям, че дори се стига до бой.

Александър Кинов от години подава сигнали за автомобилите в Борисовата градина, но без резултат. Решава да се обърне към медиите, след като агресивен мъж, който шофира в парка иска да се саморазправи с него, защото карал колело в парка.

Освен агресивни водачи в парка може да се видят таксита, скъпи автомобили без пропуск, както и десетки автомобили паркирали из храстите и алеите.

"Всъщност точките за достъп до Борисовата градина са три. При "Капитолия" и при парк хотел "Москва" проблемите са аналогични, третия достъп е от "Мария Луиза", където дори няма бариера, а само знак. Пускайки безпризорно всякакъв тип хора те паркират където им е най-удобно и това се случва в зелените площи. Няма контролен орган, който да контролира това действие", обясни Кинов.

Контролен огран има, но глобените с фиш от 50 лева, за паркиране в зелени площи, са само 60 от началото на годината, което прави по-малко от 8 на месец. Издадените пропуски само за Стадиона на Армията са над 200, а за заведенията и спортните обекти откъм ул. Незабравка - 40 пропуска, които не са поименни и може да ги получи всеки, който поиска. На пропуск търговските обекти заплащат по 30 лв. на месец.

"Борисова градина е особена, защото вътре са разположени големи обекти, до които няма как да ограничим изцяло достъпа. Преценено е, че за тази част на парка тези автомобили са достатъчно на брой за да няма паркирани извън регламентираните за това места", каза Димитър Данчев, директор "Зелени системи", Столична община.

От "Зелени системи" многократно са разговаряли с търговците да намалят пропуските си, но без резултат. Засега обещанието е поне да се сложат кашпи на входа откъм алея Яворов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверяват пренареждането на жълтите павета (СНИМКИ)
Проверяват пренареждането на жълтите павета (СНИМКИ)
Висшата лига може да се лиши от паузата в средата на сезона
Висшата лига може да се лиши от паузата в средата на сезона