НОВИНИ

Освободиха кмета на Генерал Тошево под парична гаранция от 10 000 лв.

bnt avatar logo
от БНТ
10:25, 10.08.2023 (обновена)
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Освободиха кмета на Генерал Тошево под парична гаранция от 10 000 лева. Валентин Димитров беше задържан по искане на Европейската прокуратура по разследване на измами със субсидии по проект за повишаване на енергийната ефективност. Повдигнати са му обвинения за създаване на документи с невярно съдържание, съобщи адвокатът му.

След разпит, освободеният под парична гаранция Валентин Димитров заяви, че е невинен и винаги в работата си се е водил от интересите на гражданите.

"Спокоен съм, вярвам на тези хора, те вярват в мен – всеки може да си отправя всякакви обвинения", каза Валентин Димитров, кмет на община Генерал Тошево.

Рано сутринта пред Първо районно управление на полицията в Добрич, където беше задържан Валентин Димитров, се събраха десетки протестиращи в негова подкрепа.

Тодорка Йорданова: "Не вярваме, че е виновен за нещо. За тези 8 г. в които е в мандат, направи Генерал Тошево да светне – както културата, така и града, така и околните села, които влизат в общината."

Този блок на ул. „Александър Димитров” в Генерал Тошево е една от визираните в обвинението сграда с частни апартаменти и социални жилища, санирана в разследвания период от 2017 – 2019 г. Живеещите в сградата хора казват, че не са били запознати със сроковете и цените на изпълнението на проекта, но са доволни от обновяването.

Здравка Паскалева: "Много добре е, има ефект. Нямаме оплаквания, доволни сме. Сега на нас не са ни казали от еди-кога си докога трябва да бъде завършен блокът, но не протече с месеци, всичко си беше нормално."

"Нашето читалище беше санирано по проект "Енергийна ефективност" точно по него време. Аз лично не виждам нищо нередно, защото съм присъствала всеки ден. Сроковете бяха изпълнени точно", каза Веселина Желева, читалищен секретар в кв. „Пастир”.

Общинските съветници на Генерал Тошево, които подкрепят кмета, припомниха, че досега в общината са реализирани много по-мащабни и скъпи проекти, но сигнали за злоупотреби по тях няма.

"Предизборната борба в община Генерал Тошево явно вече е започнала по-рано, отколкото е по закон. Общината е малка по население, но голяма по територия и там са свързани големи икономически интереси", заяви Михаил Герасимов, общински съветник от БСП.

Сигналът срещу Димитров е политическа поръчка и идва ден преди да обяви кандидатурата си за трети мандат като кмет в предстоящите местни избори, заявиха в официална позиция и от БСП. От ръководството на социалистите очакват обективно разследване се казва още в нея.

Репортер: Надежда Карапанчева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Египет и Тайланд са съперниците на националните ни отбори по волейбол на световните първенства до 19 г.
Египет и Тайланд са съперниците на националните ни отбори по волейбол на световните първенства до 19 г.
Тежка катастрофа с мотор на АМ "Хемус", двама са загинали
Тежка катастрофа с мотор на АМ "Хемус", двама са загинали