НОВИНИ

Жители на Цалапица поискаха засилено полицейско присъствие след убийството на Димитър

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
18:18, 10.08.2023 (обновена)
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Денонощно засилено полицейско присъствие и повече камери за наблюдение в Цалапица, както и дисциплинарни проверки на служителите в РУ-Стамболийски. Това стана ясно след срещата на ръководството на областната дирекция на полицията и жителите на населеното място. По-рано през деня отново имаше протести с настояване за по-тежки обвинения, наказания на полицаи и прозрачно разследване, свързани с убийството на 24-годишния Димитър Малинов.

Въпреки че арестуваните за укривателство близнаци от Цалапица се отказаха да обжалват мерките си за задържане, днес жители на селото и близки на убитото момче се събраха на протест пред съда в Пловдив.

- Това беше страшно много време, в което те бездействаха и ето това е важното да няма такова бездействие, като се случи нещо, като алармират близките веднага да се вземат мерки.

След това протестът се пренесе пред сградата на прокуратурата, където ескалира. В резултат майката на убития Димитър успя да влезе за разговор с окръжния прокурор на Пловдив.

Атанаска Бакалова, майка на Димитър: "Това, което ми казаха е, че в момента още тече разследване и правят всичко възможно. На този етап обвинението, което повдигат е на база данни, които са имали към момента на задържането на близнаците, но докато изчакат да дойде лицето Рангел, за да може и той да даде показания, всеки момент може да се смени обвинението към близнаците, ако се намерят достатъчно доказателства."

В късния следобед при закрити врати в читалището на селото ръководството на пловдивската полиция се срещна с гражданите на Цалапица. На нея стана ясно, че тече комплексна дисциплинарна проверка на служителите на РПУ-Стамболийски, а в селото няма да бъдат допускани полицаи от това районно. Не бяха обаче съобщени никакви подробности от разследването на убийството, заради следствената тайна.

"По мое разпореждане от понеделник ежедневно тук присъства и районният инспектор, който обслужва самото населено място. Полицейското присъствие е 24-часово като през деня са служители на зонално жандармерийско управление - Пловдив, а през тъмната част на денонощието са служители на СПС", обясни комисар Радослав Начев, директор на ОД на МВР-Пловдив.

Въпреки набелязаните мерки за сигурност, хората от Цалапица заявиха, че готвят нов протест в събота този път в София.

Вижте повече в прякото включване на Росица Колева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Баскетболните националки до 14 г. допуснаха първа загуба на турнира Словения Бол
Баскетболните националки до 14 г. допуснаха първа загуба на турнира Словения Бол
Мъжкият национален отбор по волейбол на България ще играе две контроли с Белгия
Мъжкият национален отбор по волейбол на България ще играе две контроли с Белгия