НОВИНИ

Заради техническа грешка на ТЕЛК: Жена с увреждания е без пенсия от 5 месеца

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
21:11, 10.08.2023
Чете се за: 04:30 мин.
У нас
Слушай новината

Жена с увреждания остана без пенсия заради грешка в решение на ТЕЛК. За недоглеждането се разбрало месец и половина след издаването на документа. По казуса на Ваня Димитрова има ново решение, което обаче все още не е влязло в сила. Така вече пети месец жената оцелява с помощ от приятели и месечна финансова подкрепа от 126 лева, която ѝ изплащат социалните служби.

Ваня Димитрова е с епилепсия и психично заболяване. На 20 април се явява за преосвидетелстване от ТЕЛК в столичната Втора градска болница. Решението за 95% намалена работоспособност с чужда помощ е издадено на 12 май. Ваня го получава 4 дни по-късно. На 16 юни решението е заверено от регионалната картотека в София.

Ваня Димитрова: "След седмица или две ми се обаждат по телефона от ТЕЛК да ми кажат, че има техническа грешка."

Срокът на чуждата помощ е с един месец по-кратък от срока на намалената работоспособност. ТЕЛК издала решението научава за грешката на 29 юни от НОИ. На 7 юли е издадено ново решение, а Ваня е поканена да си го вземе.

Ваня Димитрова: "На 7 юли ми се обадиха, на 11 ми казаха да отида да го взема и след една седмица изчакване да отида да го заверя вече и всичко е точно. Изчаках една седмица, когато отидох за заверка, ми казаха няма значение дали е техническа грешка и т.н. Един месец трябва да изчакам също и след това."

Така вече пети месец единственият доход на Ваня е 126 лева месечна финансова подкрепа:

"Токът ли да си платиш като имам и банка и съм сама. Приятели и познати са хората, които ми помагат."

От I състав на ТЕЛК във Втора градска болница обясниха, че грешката е допусната заради програмата, с която работят:

"Работим с електронни системи, десетки пациенти и досиета на ден, и не на последно място сме хора, които допускат поправими технически грешки."

Твърдят, още че такива грешки се случват рядко, комисията носи отговорност за тях и са взети мерки за отстраняването им.

От здравното министерство твърдят, че поправката на ТЕЛК решение не би трябвало да изисква много време. За целта има няколко варианта, извън процедурата за обжалване:

"Няма предвидени санкции при допускане на технически грешки от ТЕЛК/НЕЛК, тъй като това е допустимо в рамките на всяка една дейност. Съществена в случая е възможността за поправка на допуснатата техническа грешка, за което е създадена възможност...".

И докато институциите обясняват, че отстраняването на технически грешки, не изисква много време, Ваня вече пет месеца живее със заеми. Организации на хора с увреждания ще поискат промени в законодателството.

"Решението, което е издадено в момента, в който се коригира техническата грешка, която е допусната веднага да влезе в сила. Защото там в самото съдържание няма промяна. Всички сме хора и всички можем да сгрешим, но това не може да бъде за сметка на някои други, които да пострадат", каза Веска Събева - председател на АРДЕ.

А Ваня е решена да търси правата си в съда:

"При наличието, че съм без доходи, без нищо. При наличието, че те грешат, а в същото време се отнасят по най-жестокия начин."

Ваня е сезирала омбудсмана. А от НОИ отговорили, че ще започнат процедурата за отпускане на пенсия след като получат коригираното решение.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Женският национален отбор по волейбол постигна трета победа над Чехия
Женският национален отбор по волейбол постигна трета победа над Чехия
Два медала за България в тройния скок на европейското първенство по лека атлетика до 20 г.
Два медала за България в тройния скок на европейското първенство по лека атлетика до 20 г.