НОВИНИ

За законодателни промени и по-строг контрол на качеството на въздуха настояват в Разград

bnt avatar logo
от БНТ
22:07, 10.08.2023
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

Лоша миризма трови всяко лято жителите на Разград от години. Съмненията са, че източник могат да бъдат някои от заводите в града, но това тепърва ще се доказва. Със сигурност обаче част от проблема е неремонтираната пречиствателна станция. Хората в града все по-често се оплакват и това наложи извънредно заседание на Общинския съвет, на което дойде и екоминистърът.

Неприятните миризми в Разград предизвикаха извънредно заседание на местния Общински съвет. Провокирали са и подписка, с която над 7000 души искат да заведат дело срещу държавата.

Калоян Монев, общински съветник: "Гражданите ще кажат, ние имаме респираторни заболявания, неприятни усещания и заради това държавата ще може да бъде осъдена."

Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов обаче коментира, че в българското и европейското законодателство все още няма ясно дефиниране на миризмите като замърсител, увреждащ здравето:

"Работя с министъра на здравеопазването, за да намерим общо решение. Има и законодателна инициатива."

Антоанета Цонева, народен представител: "Трябва да бъдат приети законодателни промени, които дефинират състояния и усещания, които хората имат свързани с не само замърсяване на въздуха, а техния дискомфорт."

Мобилната станция на русенската екоинспекция в Разград често сочи, че замърсяванията на въздуха са сведени до минимум, но миризмите остават.

"Дори през 2021, 2022 година няма нищо. Тази година, за съжаление, има, но това се дължи най-вероятно на улавяне на този разпад на тази органика, която е от канализационната система или от пречиствателната станция", каза инж. Цонка Христова, директор на РИОСВ – Русе.

А липсата на обединение във ВиК сектора в област Разград пречи на дългоочакваната подмяна на канализацията и модернизацията на изградената през 1974 г. пречиствателна станция.

"Има общини, които са незаинтересовани от обединяването на ВиК сектора. Няма как да се възползваме от европейско финансиране, докато не сме консолидирани", каза Добромир Добрев, зам.-кмет на Община Разград.

Без промени в закона това трудно ще стане. Засега Общинският съвет поиска постоянна станция, която да измерва денонощно качеството на въздуха, за да дишат хората в града малко по-спокойно, преди да бъде намерено трайно решение.

Репортаж: Андрей Кючуков, Пламен Андреев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Напречната греда спря Левски от късен минимален успех над Апоел Беер Шева
Напречната греда спря Левски от късен минимален успех над Апоел Беер Шева
След 7 часа чакане: 150 пътници все пак излетяха за Болоня от летище София
След 7 часа чакане: 150 пътници все пак излетяха за Болоня от летище София